I augusti lämnade Karin Tegmark Wisell posten som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Olivia Wigzell, tidigare generaldirektör på Socialstyrelsen, klev då in som tillförordnad. Nu är det klart att hon blir kvar på posten, meddelade socialminister Jakob Forssmed under en pressträff i dag.

– Olivia Wigzell har en gedigen bakgrund med god erfarenhet av att leda och driva utvecklingsarbete i statliga myndigheter. Hon har visat prov på sin förmåga att tillsammans med verksamheterna utveckla en gemensam strategisk inriktning och synliga operativa resultat. Hennes ledarskap präglas av dialog och innovation, liksom ett nära samarbete med berörda aktörer. Hon är erkänt skicklig och klok och har jobbat länge i den här sektorn, sade socialministern.

Olivia Wigzells anställning började under torsdagen och gäller i sex år framåt.

– Det är med glädje och full beslutsamhet som jag åtar mig det här uppdraget, och ser fram emot att fortsätta utveckla myndighetens arbete för att vara den här samlande, stödjande och pådrivande kraften som vi ska vara, sade hon under pressträffen.

Socialminister Jakob Forssmed presenterade även en rad ändringar i Folkhälsomyndighetens instruktion, med hänvisning till den analys som Statskontoret gjort av myndighetens arbete. Det handlar till exempel om ett tydligare uppdrag att kommunicera med allmänheten och att främja samarbete mellan berörda aktörer inom olika samhällsområden och samhällssektorer.

– Det är dags för en nystart. De här nya instruktionerna ligger mer i linje med de som andra myndigheter har, sade Jakob Forssmed.

Läs mer:
Karin Tegmark Wisell lämnar FHM – blir ambassadör för global hälsa

Folkhälsomyndighetens nya instruktioner:

• Myndigheten ska stödja med vetenskap och beprövad erfarenhet så att utvecklingen och implementeringen av folkhälsoarbetet på lokal och regional nivå stärks. Det är också viktigt att myndigheten kan agera på ett tydligt sätt i de situationer där det saknas fullständig vetenskaplig evidens. Myndigheten ska därför kunna agera med stöd av bästa tillgängliga kunskap vid det givna tillfället. Den nya skrivningen ligger också mer i linje med hur styrningen ser ut för andra liknande myndigheter, exempelvis Socialstyrelsen.

• Myndighetens uppdrag gällande kommunikation och information till allmänheten förtydligas. Myndigheten har en självklar roll i spridning av information och kommunikation med allmänheten.

• Myndigheten ska samordna och främja samarbete mellan berörda aktörer inom olika samhälls­områden och samhällssektorer, i enlighet med det folkhälsopolitiska ramverket.