En tillfällig flygplansbrist väntas för flygbolaget SAS under årets sista två månader. Det innebär ett stort antal inställda avgångar till flera destinationer, däribland till Visby, som i dag har 1–2 SAS-avgångar per dag. I november och december kapas antalet till en i veckan. Det får stora konsekvenser för sjukvården på Gotland, rapporterar P4 Gotland.

– Vi skickar ju prover och får hit blod till Gotland med flyg, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob och varnar för »enorma problem« och hotad patientsäkerhet.

I dagsläget skickas akuta prover med flyg flera gånger per dygn, något som alltså inte längre blir möjligt.

– Det innebär att vi i värsta fall blir tvungna att skicka patienten i stället, säger Marie Loob.

Än så länge ser hon ingen uppenbar lösning på problemet, men dialog pågår med både SAS och andra aktörer, och även politikerna är inkopplade. Flygsituationen under november och december beskrivs som en »prioriterad fråga« för Region Gotland, enligt ett pressmeddelande.

Nyligen meddelade också flygbolaget Bra att man ska sluta flyga från Bromma och i stället utgå från Arlanda, något som kan påskynda en nedläggning av flygplatsen, har SVT rapporterat.

Mot den bakgrunden skickade regionstyrelsen på Gotland under fredagen en skrivelse till infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), där regeringen uppmanas att inte lägga ner Bromma flygplats i närtid.

– Gotland är som landets enda öregion helt beroende av goda färje- och flygförbindelser för såväl persontransporter som ur beredskapssynpunkt. Från Region Gotlands sida vill vi tydligt trycka på att Bromma flygplats behövs, särskilt utifrån den ökade belastning som nu kommer på Arlanda, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) i ett uttalande.

Läs också:
Gotland kräver ötillägg för vården – annars får staten ta över
Rapport: Beredskapssjukhus bör finnas i Norrland och på Gotland
Gotland och Stockholm föreslås samarbeta kring beredskap
Gotländska vården höjer beredskap för krig: »Vi är ensamma ute på ön«