Sjukvården går på knäna, många jobbar för två
Paul orkar inte ha det så
Bergen av flex och jourkomp sväller
Men Vera ställer upp när andra gnäller
Sliter dag och natt, men mitt i bryderiet
Ringer plötsligt rättskansliet
Nala har blivit specialist, men något känns fel
Betald övertid? Diskussionen blir stel
HR säger: Du måste jobba gratis
Din lön är faktiskt inte småpotatis
Övertid kan inte registreras, säger Pierre
Driv min sak mot kartellen SKR

Många arbetsgivare i sjukvården ger läkare rätt till övertidsersättning, men ungefär hälften av regionerna ser till att läkares rätt till övertidsersättning skrivs bort (LT nr 16–17/2023) – utan föregående dialog med läkaren i fråga. Just nu sägs lokala kollektivavtal upp på löpande band, avtal som gett oss läkare bättre villkor än det minimum som lagen kräver, exempelvis kökortningsavtal och avtal som rör högre ersättning fredag kväll – utan föregående dialog med läkarföreningarna lokalt. Vi ser ett oroväckande mönster med ökad toppstyrning och ointresse för dialog som medför försämrade villkor såväl för kollektivet som för den enskilda läkaren.

Att arbetsgivaren säger upp lokala avtal som tjänat läkarna och sjukvården väl är beklagligt och en utveckling som behöver vändas. Det är en långsiktig utmaning för oss. Att läkare inte får betalt för arbetad tid är avtalsvidrigt och något vi måste kunna komma till rätta med på kort sikt.

Bortskriven rätt till övertidsersättning gäller primärt chefer och personer som kan bestämma sina egna arbetstider, inte läkare. Kollektivavtalet för offentliganställda, »Allmänna bestämmelser«, lämnar utrymme för individuella avtal om bortskriven rätt till övertidsersättning, men då ska en överenskommelse göras om hur mycket övertid som förväntas och hur det kompenseras genom exempelvis ledig tid eller höjd grundlön. Men många arbetsgivare utnyttjar läkares lojalitet och ger noll kronor i kompensation. I många branscher inom privat sektor ger bortskriven rätt till övertidsersättning fem extra semesterdagar.

Löneskulden för obetald övertid till landets läkare motsvarar 1 900 heltidstjänster per år, enligt Läkarförbundets arbetsmiljöundersökning från 2022.

Övertidsproblemet är flerdelat. Det handlar dels om att få ersättning för övertiden, sådan tid som läkaren tvingas arbeta utifrån den kliniska situationen. Detta ska inte förväxlas med flextid, som är självvald ledighet och arbete. Det handlar också om att registrera övertiden, vilket ofta är omöjligt. Finns möjligheten gäller det att också att faktiskt registrera övertiden och att få chefen att godkänna den. Chefen i sin tur behöver återta det beslutsmandat som andra än chefen själv obehörigt förfogar över.

Enligt arbetstidslagen, Arbetsmiljöverkets föreskrifter och gällande EU-rätt måste arbetsgivaren hålla koll på hur mycket arbetstagarna arbetar för att kunna ta sitt arbetsmiljöansvar. Trots detta massiva regelverk lyckas några av Sveriges största och mäktigaste arbetsgivare smita undan sin lagstadgade plikt. Arbetstidslagen (ATL) reglerar övertidstaket. ATL-saldot stiger vid jour, sjunker vid jourkomputtag och borde också stiga vid övertidsarbete som inte kan anstå. Men systemet brister. Övertiden registreras inte alls, eller i bästa fall felaktigt som flex som faller bort med jämna mellanrum. Dessutom har vi avtalad rätt att få övertiden kompenserad med ledig tid, timme för timme, vilket vi också blir blåsta på när vi inte kan registrera. Så har en övertidsparadox skapats: När övertid inte kan registreras tolkar arbetsgivaren det som att läkare inte arbetar övertid. Så ge oss rätt till övertidsersättning då.

Läkarförbundets lokalföreningar arbetar för att flytta fram positionerna genom att driva tvister i övertidsfrågan. Det som händer på flera arbetsplatser nu, bland annat i Västra Götalandsregionen, är att läkare samordnar sig och kräver kompensation för övertid. På flera ställen registrerar kollegor sin övertid under en testperiod för att kunna visa den faktiska övertiden. Till dem det berör:

Det finns inga gratisläkare.