Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket saknar dikteringsrummet på operationsavdelningen insläpp av naturligt ljus, samtidigt som belysningen och ventilationen är bristfällig. Utrymmet är dessutom för litet och ligger intill en korridor där många passerar, vilket innebär ett sekretessproblem.

Det hela började, som så ofta, med en »tillfällig lösning«. Ledningen ska ha uppmärksammats på problemen redan för två år sedan, och anmälan skickades in eftersom skyddsombudet inte hade fått något svar.

Jacob Enell, skyddsombud.

– Från början presenterades det som en tillfällig lösning, men sedan har tiden gått och nu finns det ingen plan för en permanent lösning, säger skyddsombudet Jacob Enell till Läkartidningen.

– Det är tråkigt att vi inte har kunnat lösa det på arbetsplatsen. Syftet med anmälan är att sätta punkt för det här och få en lösning. Våra närmaste chefer upplever att de saknar mandat att lösa det här problemet.

Staffan Cewers, biträdande verksamhetschef på kirurgkliniken, bekräftar i ett mejl till Läkartidningen att läkarchefen Niklas Zar håller med om den bilden.

Jacob Enell säger att frågan därför flyttades uppåt i hierarkin, för att därefter hänvisats tillbaka till samma chefer som upplever att de inte har något mandat.

– Vi har kört fast, konstaterar Jacob Enell, som tillträdde som skyddsombud i våras.

Kraven på ett bättre lunchrum har också kört fast, och av samma anledning.

I anmälan till Arbetsmiljöverket står det att ventilationen i lunchrummet enligt en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) bara är anpassad för omkring 10 personer. Detta trots att där finns plats för 20 personer. »Vid lunchtid är det ofta fullt och ljudnivån mycket hög. Det saknas utrymme för ro och återhämtning.«

Problemet har dessutom förvärrats sedan fler läkare har börjat äta medhavd lunch, säger Jacob Enell.

Så här i efterhand har han ett tips till kollegor som har liknande problem.

– Det är nog att säkerställa att den chef som tar emot synpunkter på arbetsmiljön verkligen upplever sig ha mandat att ta tag i frågan, och i annat fall lyfta frågan med annan representant från arbetsgivaren, säger han.

Risken är annars att ärendet drar ut på tiden och att man måste lägga mycket tid och energi på att efterfråga en lösning som inte blir av.

Trots alla motgångar hyser Jacob Enell en förhoppning om att anmälan kommer att ge resultat.

– Nu kommer Arbetsmiljöverket att granska anmälan och sannolikt göra en inspektion och komma med ett utlåtande. Jag tror att vi kan hitta en lösning på det här, jag hoppas att vi kan få en lösning på plats under hösten.

Staffan Cewers skriver i mejlet att det finns en plan och att problemen torde bli lösta »i närtid«.

Läs även:
Färre 6:6a-anmälningar förra året: »Arbetsmiljöverket är tandlöst«
Färre 6:6a-anmälningar under pandemin – men fler skyddsstopp
Kritik mot arbetsmiljöarbetet vid Region Jönköpings läns akuter
Akuten på Ryhovs sjukhus anmäld till Arbetsmiljöverket