Efter att medier i januari uppmärksammat brister på en av Sveriges största vaccinkedjor, Svea Vaccin, inledde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en tillsyn av företaget. Sammanlagt har nio mottagningar i Stockholm, Göteborg, Örebro, Eskilstuna och Malmö granskats.

Ivo konstaterar i sitt beslut en rad allvarliga brister, varav flera innebär allvarlig fara för patienternas säkerhet.

Det handlar bland annat om brister i den basala hygienen, läkemedel som inte förvaras och hanteras enligt gällande krav, vaccinationer som har skett utan ordination och bristfällig journalföring.

Merparten av vaccinatörerna, 43 stycken, på de granskade verksamheterna ska också ha saknat både erforderlig legitimation och skriftlig delegering för att administrera vaccin. Av dessa var 38 läkarstuderande utan särskilda förordnanden som läkare, en var en deslegitimerad läkare med utbildning från ett land utanför EU eller EES och fyra personer var helt utan legitimation.

Ivo skriver i beslutet att »tillsynen visat att verksamheten saknar grundläggande förutsättningar att erbjuda en patientsäker vård och behandling och att det föreligger allvarliga brister som medför risk för att patienter ska drabbas av vårdskada och allvarlig vårdskada«.

Ivo kräver nu svar från vaccinkedjan angående bristerna senast den 7 november. Företaget ska också redovisa eventuella åtgärder som har vidtagits eller planeras att vidtas. Om bristerna inte åtgärdas kan Ivo komma att förelägga vaccinkedjan att vidta åtgärder och i förlängningen helt eller delvis förbjuda verksamheterna.

Företaget skrev tidigare i år på sin hemsida att man funnit att man brustit i vaccinhanteringen vid ett fåtal tillfällen, men att man i övrigt tillbakavisar uppgifterna som förekommit i medier.

Läkartidningen söker ansvariga för Svea Vaccin.

Läs mer: 
Region Stockholm säger upp alla avtal med granskat vaccinföretag
Flera utredningar efter avslöjande om slarv med vaccinhantering
Granskning visar: Vaccinföretag slarvade med hanteringen av vaccin