Anna Svärd, ny chef för chefläkarna i Region Dalarna. Foto: Region Dalarna
Anna Svärd, chef för chefläkarna i Region Dalarna. Foto: Region Dalarna

11,8 lex Maria-anmälningar per 100 000 invånare. Så få hade Dalarna under 2023, visar statistik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det var minst i landet, långt under riksgenomsnittet som låg på 21,8. Men chefläkaren Anna Svärd är inte nöjd. Det är inte något bra mått på hur väl vården fungerar i en region, tycker hon.

– Det är en svårvärderad siffra. Det varierar ganska mycket från år till år. Den kan förstås bero på att det är färre avvikelser i Dalarna än i en del andra regioner. Men det är ju också så att alla avvikelser inte fångas upp, även om vårdpersonal är skyldiga att rapportera alla risker. Det kan vara lite svårt att upptäcka dem ibland, säger hon.

Sedan ett tag tillbaka utbildar chefläkarna och avdelningen för patientsäkerhet läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal i Dalarna med målet att få fler att våga rapportera in händelser.

– Vi hoppas att våra utbildningar kan öka riskmedvetenheten, säger Anna Svärd.

Personalen får lära sig bland annat om vikten av en god säkerhetskultur, att inte sopa risker eller avvikelser under mattan. I ett tryggt och öppet arbetsklimat kan personalen rapportera och diskutera frågor om patientsäkerhet utan att skuldbelägga varandra, är tanken.

– Det är inte konstruktivt med ett individfokus och att leta efter syndabockar. Vi försöker fokusera på att det nästan alltid handlar om ett systemfel, bristande rutiner eller arbetssätt. Har du det synsättet på patientsäkerhet kan det bli lite mer avdramatiserat att rapportera. Det behövs trygghet för att du ska våga berätta när du gjort något som inte blev så bra, säger Anna Svärd.

Sedan ett år tillbaka har Region Dalarna även en utbildning för verksamhets- och första linjen-chefer. 

– Det är väldigt roligt att vi har fått i gång den. Cheferna har så stor betydelse för hur verksamheten hanterar det här, att de reagerar på ett klokt sätt och uppmuntrar att brister rapporteras in. Det kan skruva på verksamheten och minska risken för att samma sak händer igen. Utbildningen riktar sig i första hand till alla nya chefer. Men det finns det ju väldigt många som inte har gått den, därför erbjuder vi den även för erfarna chefer, säger Anna Svärd.

Lex Maria-anmälningar i Sverige, 2023

Antal lex Maria-anmälningar per län och 100 000 invånare under 2023

Minst:

Dalarna: 11,8

Gävleborg: 12,2

Västmanland: 15

Flest:

Kalmar: 33,5

Blekinge: 31,5

Gotland: 31,1

Genomsnittet för hela riket: 21,8

Källa: Ivo

Lex Maria-anmälningar i Sverige, 2019-2023

2023: 2 333

2022: 2 073

2021: 2 260

2020: 2 167

2019: 2 270

Källa: Ivo