Regionerna i Västra Götaland och Stockholm har tidigare rapporterat att de påbörjat anslutningen av journalsystemen till Nationella läkemedelistan, registret som ska ge hälso- och sjukvården, apoteken och patienterna samma information om förskrivna och uthämtade läkemedel. Bara svagt markerade med en ljusrosa färg på E-hälsomyndighetens karta, har de vittnat om att de är en bra bit kvar innan Sverige är fullt anslutet. Trots det ska alla regioner vara anslutna den 1 december 2025, alltså om ett drygt år.

Men Stockholm och Västra Götaland kommer att delvis ha anslutit till läkemedelslistan till årsskiftet, rapporterar Dagens Medicin. Nytt är också att Skåne sällar sig till den skaran. Det gör att de tre storstadsregionerna kommer att kunna läsa Nationella läkemedelistan i det vanliga journalsystemet redan innan januari.

– Det trodde vi inte, det är fantastiskt kul och vi har ett bra samarbete och dialog. Vi har fördjupat implementeringsarbetet för att underlätta anslutningen, det har nog varit den enskilt viktigaste insatsen från vår sida. Och regionerna har visat ett stort engagemang trots att de har så mycket annat att göra, säger Peter Alvinsson som leder arbetet med Nationella läkemedelslistan på E-hälsomyndigheten, till Dagens Medicin.

Full funktionalitet, som innebär att man också kan skriva direkt från journalsystemet till läkemedelslistan, ligger dock längre bort i tiden. Sveriges Kommuner och regioner skickade i augusti en hemställan till regeringen där de beskrev tidsplanen att vara ansluten 1 december 2025 som »tidsmässigt orimlig«.

Övriga regioner i landet har eller kommer att byta till vårdinformationssystemet Cosmic. Cambio, företaget bakom Cosmic, skriver i ett mejl till Dagens Medicin att de regionerna kommer vara anslutna i både läs- och skrivläge den 1 december 2025.

I början på 2024 meddelade den privata vårdgivaren Kry att man anslutit till Nationella läkemedelistan och kan läsa information. Också Apotek Hjärtat är anslutet.

Läs även:
SKR: En förhastad anslutning till NLL hotar patientsäkerheten
Chefläkare varnar för stora risker med läkemedellistan
Hoppfullt om läkemedelslistan efter departementsmöte
Läkarnätverk nöjt med nytt beslut om nationella läkemedelslistan
Senarelagd läkemedelslista kostar 100 miljoner – regioner kan få betala
Läkamedelslistan skjuts fram