Skåne har varit den enda regionen i landet med fritt vårdval och fri etableringsrätt för Laro, vilket gjort att patienter rest dit från resten av Sverige. Det har i synnerhet gällt Helsingborg, med en hög etablering av kliniker, och politiker har beskrivit staden som »knutpunkt för missbrukare«, rapporterar de skånska tidningarna HD och Sydsvenskan.

Totalt har Region Skåne 26 leverantörer av Laro-vård, där 20 är privata och 6 drivs i egen regi.

Tidningarna började granska Laro-vården i mars, och parallellt med det har regionen gjort en utredning. I tidningarnas granskning framkom flera missförhållanden som att fel personer har skrivits in och läkemedel sålts på gatan. Förra året riktade också Inspektionen för vård och omsorg kritik mot Skånes största Laro-mottagning, vilket tidningen Faktum rapporterat om.

Nu har de styrande partierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans med stödpartiet Sverigedemokraterna förklarat att man planerar att avveckla vårdvalet för Laro, skriver HD Sydsvenskan.

Beslutet får främst betydelse för Helsingborg, Malmö, Hässleholm, Kristianstad och Trelleborg. Där kommer alla Laro-mottagningar avvecklas efter en uppsägningstid på tolv månader och vård ska i stället drivas i regionens regi. Flest kliniker bland de här städerna har Malmö och Helsingborg, med fem vardera.

Anna Mannfalk (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, säger till HD Sydsvenskan att det inte var ett lätt beslut. Detaljerna kring kursändringen är inte klara, men med en pressträff i måndags ville partierna nå ut med informationen tidigt för att underlätta för både personal och patienter.

– Vi vill ha ett ökat fokus på r:et, som då är rehabilitering, i Laro. Vi vill också öka andelen depåläkemedel. Och det är ju naturligtvis för att det minskar risken för läckage och också möjliggör att man kan komma mer sällan till mottagningen, sa hon under presskonferensen.

Förslaget ska upp till beslut i regionfullmäktige den 25 februari nästa år.