I mars förra året dog en kvinnlig patient efter att ha genomgått en bukplastikoperation i narkos på en skönhetsklinik i Malmö. Dödsfallet fick Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att agera. Först förbjöds kliniken att utföra kirurgi under narkos. Ett halvår senare beslutade Ivo att omedelbart stoppa kliniken från att bedriva verksamhet, då bristerna på kliniken ansågs så omfattande att det fanns en påtaglig fara för patienters liv. Sedan dödsfallet har Ivo också inlett en granskning av den läkare som sövde kvinnan som avled.

Av granskningen framgår att Ivo anser läkaren vara grovt oskicklig och vårdslös och yrkar därför på att mannen ska bli av med sin legitimation. Myndigheten har gått igenom sammanlagt nio patientjournaler och funnit brister i samtliga fall. Läkaren, som saknar specialistkompetens, har inte i något av fallen gjort tillräckliga medicinska överväganden inför och under sövning och inte heller övervakat patienternas vitala parametrar i nödvändig utsträckning under narkosen. Därmed har han »utsatt var och en av patienterna för allvarliga patientsäkerhetsrisker och varit grovt oskicklig i yrkesutövningen«, enligt Ivo. I fallet med kvinnan som avled konstaterar Ivo att läkaren genomförde anestesin på samma standardiserade sätt som vid övriga patientfall, trots att kvinnan själv inför operationen varnat för att hon tidigare hade varit svårväckt. När hon sedan inte började andas av sig själv avstod läkaren från att tillkalla ambulans då »han träffat många patienter som tagit lång tid på sig att återfå sin fulla andning«.

Enligt det rättsmedicinska protokollet kan en överdosering av propofol ha bidragit till dödsfallet, och mycket talar enligt Ivo för att kvinnan fått för höga doser av såväl propofol som fentanyl.

Även läkarens journalföring kritiseras för att inte vara tillräckligt utförlig.

Om Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, inte vill dra in mannens legitimation begär Ivo att han i andra hand ska få prövotid.

Den utpekade läkaren har av Ivo getts möjlighet att yttra sig. Av yttrandet framgår inte att han har några synpunkter på förslaget eller att han motsätter sig prövotid, skriver Ivo.

Läs också:
Kritiserad skönhetsklinik stoppas helt efter dödsfall vid operation
Ivo fortsätter granska klinik efter dödsfall i samband med bukplastik
Anestesiologer kräver lagskärpning efter dödsfall på privatklinik i Malmö
Polisen inleder förundersökning efter dödsfall på skönhetsklinik
Nya uppgifter: Dubbla försök att väcka patient ur narkos misslyckades
Ivo-beslut: Skönhetsklinik får inte operera under narkos efter dödsfall