Artificiell intelligens, AI, och hantering av stora mängder data lyfts ibland som en frälsare för sjukvården. Politiker väver gärna in det i sina visioner om en effektivare vård som kan lösa den svåra ekvationen med ökade vårdbehov i samhället, samtidigt som penningpåsen inte växer i samma takt.
Kan den här tekniken möta vårdbehov och önskan om effektivisering, eller finns det en övertro till det?
– Jag är helt övertygad om att detta är ett delsvar. Och det beror på att med de här verktygen kan vi öka precisionen och förbättra förutsägelserna, det vill säga vi kan börja individualisera behandlingar, säger Markus Lingman, överläkare och strateg i Region Halland, och som bland annat utsetts till Årets AI-svensk 2020.
Vi kommer också in i en del av utvecklingen där han menar att hälso- och sjukvården inte har tydliga gränser var den börjar och slutar.
– Det vi ser nu är att vi börjar bygga in den här typen av verktyg i smarta klockor, telefoner och i våra hem. Helt plötsligt är det vanliga livet också en del av det man tidigare nog betraktat som sjukvård, säger Markus Lingman.
Hans Region Halland har klivit fram i AI-Sverige. Nyligen stod regionen som värd när Världshälsoorganisationen WHO gjorde sitt enda Sverigebesök under en turné i Norden. Och mötesplats blev Hallands sjukhus.
– Jag ville att det skulle bli så konkret det bara gick, så det inte blev på en abstrakt policynivå. Ett sätt att få det mer konkret var att de här individerna, som kom från olika länder, fick klä på sig sterila kläder och gå in i labben för att se hur kedjan sluts mellan ambitioner och analyser, säger Markus Lingman.
– Det tror jag var uppskattat. De tyckte det var roligt att se att datan de sett på en skärm i en annan del av sjukhuset, faktiskt gjorde skillnad i ett patientmöte.
I Läkartidningen podd berättar Markus Lingman om hur Region Halland arbetar datadrivet, vad han tänker om hur läkare kommit att börja använda exempelvis Chat GPT på egen hand, och vad han skulle vilja se för förändringar när det gäller AI och stordata i sjukvården.