De avstängda läkarna arbetar inom psykiatrin på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det är radioprogrammet Kaliber i Sveriges Radio som gjort granskningen och lyft uppgifter om allvarliga brister, bland annat i form av kränkande behandling av patienter och snabb utskrivning av suicidala.

I granskningen har Kaliber tagit del av avvikelserapporter, journalanteckningar, inspelade samtal samt har varit i kontakt med ett 20-tal patienter, anhöriga och anställda inom psykiatrin som vittnar om de båda läkarnas bristande tjänsteutövning.

En av läkarna ska vid flera tillfällen ha vägrat skriva in suicidala patienter med hänvisning till en policy om att inte skriva in patienter med ett självskadebeteende, en policy som inte finns i verksamheten. Redan 2010 ska chefer på sjukhuset ha uppmärksammats på denna påstådda policy, rapporterar Kaliber.

Vid två tillfällen har samma läkare fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för sitt agerande i samband med suicidala patienter, rapporterar Kaliber, som också tagit del av två interna avvikelserapporter gällande läkaren, båda kring tidig utskrivning av suicidala patienter.

Även den andra läkaren kritiseras för snabba utskrivningar samt kränkande behandling av patienter.

Sahlgrenska universitetssjukhuset bekräftar för Läkartidningen att man inlett arbetsrättsliga utredningar och att båda läkarna är avstängda från sina tjänster under utredningens gång.