2023 och 2024 har på det ekonomiska planet präglats av lågkonjunktur och inflation, som kopplat till avtalspensionerna lett till mycket höga kostnader för regionerna. Det politiska styret i Region Skåne (M+KD+L med stöd av SD) menar att man har velat freda hälso- och sjukvården och därför lagt underbalanserade budgetar de åren, utan att kraftigt höja skatten.

– Vi tillåter att vården använder mer pengar än vi har haft intäkter för, förklarade regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) på en presskonferens på måndagen.

Årsbokslutet 2023 visade ett underskott på dryga 4 miljarder kronor, att jämföra med budget på -800 miljoner kronor. Helårsprognosen i år tyder på -4,5 miljarder kronor.

Men nu börjar de ekonomiska förutsättningarna stabiliseras, och budgeten för nästa år samt planen för året därefter – är att återställa balansen. Resultatbudgeten för 2025 summeras till 640 miljoner kronor och därefter dryga 1,1 miljarder.

Det blå styret kallade den kommande budgeten för »stram« med relativt få satsningar. Bland de som ändå finns, är exempelvis 190 miljoner kronor till psykiatrin för bland annat Bup, rättspsykiatrin och psykiatriambulans. Skånes universitetssjukhus får dessutom 63 miljoner för att satsa på »spetsen i verksamheten«.

I övrigt sker en hel del ommöbleringar när det gäller budgeten. Som regionrådet Gilbert Tribo (L) uttryckte det:

– Jag har aldrig varit med om att vi har gjort så mycket tekniska justeringar.

Och det hänger ihop med att Region Skåne är på gång att instifta en ny förvaltning för nära vård. Då tas pengar från befintliga förvaltningar och placeras i den nya. Däribland ingår akutverksamheterna i Ängelholm, Trelleborg, Hässleholm och Landskrona.

Läs även:
Klart: Sus ska spara 470 miljoner kronor – motsvarar 640 heltider
Läkare saknar analys om neddragningar på Sus
Region Skåne inför hyrstopp för läkare – Läkarförbundet kritiskt