År 2011 försvann avtalade minimilöner för AT-läkare från kollektivavtalet till förmån för individuell lönesättning. Nu vill Sveriges yngre läkares förening, Sylf, och SLF student att Läkarförbundet utreder hur detta påverkade underläkares löner. Detta för att se om ett återinförande skulle kunna bromsa upp den nedförsbacke som underläkarnas löner hamnat i, menar föreningarna i en gemensam motion till Läkarförbundets fullmäktigemöte i november.
– Jag ska vara tydlig med att Sylf inte är för minimilöner i sak, men vi tycker att Läkarförbundet behöver titta på om det kan vara ett verktyg för att stoppa de sjunkande underläkarlönerna som vi behöver koppla ett grepp om, säger Julia Borg, förste vice ordförande för Sylf.
Hon säger att anledningen till att man nu föreslår en grundlig analys av minimilönernas betydelse för underläkarnas löneutveckling är att det saknas kunskap om detta.
– Ett vanligt argument mot minimilöner är att det normerar lönerna neråt. Vi har efterfrågat statistik kring vad minimilönerna hade för effekt på underläkarlönerna, men det finns inte. Det får oss att undra om Läkarförbundet verkligen vet detta. Medlemmar jobbar evidens- och erfarenhetsbaserat, och det tycker vi att även förbundet ska göra i lönepolitiken, säger Julia Borg.
Förbundsstyrelsen bekräftar i sitt svar till motionen att det finns problem med löneutvecklingen för läkare i början av sin karriär, och menar att frågan är prioriterad och kommer drivas i kommande avtalsrörelse. Styrelsen tycker dock att den analys som Sylf och SLF student efterfrågar skulle kräva för mycket resurser.
»Förbundsstyrelsen delar motionärens syn på problemet men för efterfrågat underlag behövs en analys av många års löneutveckling vilket innebär ett stort arbete för analytiker, statistiker och ombudsmän. Det skulle ta stora resurser i anspråk«, skriver man.
Styrelsen pekar i stället på att det finns stöd att få i de individuella löneförhandlingarna av bland annat lokalföreningar, lönestatistik och medlemsrådgivning, och att det finns möjlighet för lokalföreningar att kräva löneöversyn även för icke tillsvidareanställda, som underläkare.
Julia Borg och Sylf är inte nöjda med svaret.
– Det här är vår viktigaste motion. Vi förstår att Läkarförbundet har många ärenden på sitt bord, men vi har inte själva möjlighet att göra en egen analys eftersom vi inte har tillgång till den partsgemensamma lönestatistiken, säger hon.
Detta är också något Sylf vill ändra på. I en annan motion föreslår man att både yrkes- och lokalföreningar ska få tillgång till den partsgemensamma statistiken.
– Vi behöver vara fler som har möjlighet att göra analyser, för att komma med bra underlag och förslag till avtalsrörelserna, säger Julia Borg.
Även här säger förbundsstyrelsen stopp, och menar att uppgifterna som den partsgemensamma statistiken innehåller är känsliga och måste hanteras enligt statistikavtalet med SKR.
»Det åligger därför parterna att se till att materialet hanteras och lagras på ett sätt som förhindrar obehörig åtkomst. Gällande lönestatistikavtal ger därmed inte utrymme för en utökad krets än förbundet centralt«, skriver styrelsen i sitt svar.
Julia Borg säger att man inom Sylf har förståelse för att det kan finnas praktiska svårigheter att dela statistiken, men att det borde gå att hitta lösningar.
– Det kan finnas andra lösningar än att vi ska få tillgång till råmaterialet. Vi kanske till exempel skulle kunna begära ut statistiken från datan, då hade vi kommit en bit på väg i alla fall. Som det är nu kommer vi inte vidare.
Uppdatering från fullmäktigemötet: Nej till utredning av minimilöners påverkan på underläkares löner
Läs mer:
Läkarförbundet lovar att jämföra underläkarlöner med övriga Norden
Fullmäktigemötet röstade ner krav på minimilön för läkarstudenter
SLF student: 40 000 kronor i minimilön för före läkarexamen
Underläkarlöner och facklig utbildning på Sylfs årsmöte
(uppdaterad 2024-11-08)