– Vi vill genom bolagiseringen stärka primärvården i hela länet och skapa bättre förutsättningar för våra invånare att få den vård de behöver. Genom att flytta besluten närmare verksamheten och medarbetarna ser vi stora möjligheter till förbättringar både vad gäller tillgänglighet och kvalitet, säger Jennie Forsblom (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gävleborg, i ett uttalande i samband med att förslaget presenterades i dag, onsdag.

Den politiska majoriteten, bestående av M, SD, KD och Sjukvårdspartiet Gävleborg (SJPG), säger att syftet med att bolagisera regionens offentligt drivna hälsocentraler är att skapa en »flexibel och hållbar vårdstruktur«, med bättre ekonomiska förutsättningar, nya arbetssätt och mer tillgänglighet.

– Vi tror att det här kommer att ge mer för varje skattekrona och ge en effektivare organisation till nytta för både medarbetare och patienter. Det är en stor omorganisation och vi förstår att många har funderingar vad det innebär. Även om vi inte har svar på alla frågor i dag är jag övertygad om att den här lösningen blir bättre för såväl medarbetare som patienter, Patrik Stenvard (M), ordförande i regionstyrelsen.

Frida Dannberg. Foto: privat

Frida Dannberg, ordförande för Gästrike Hälsinge Läkarförening, säger att föreningen ställer sig avvaktande till förslaget.

– Vi får se vad det innebär, men vi ser inte hur det löser bristen på allmänläkare. Vi kommer fortsätta ha en dialog med politiken och bevaka vad det här innebär för våra medlemmar.

Hon säger dock att vissa farhågor finns, bland annat kring hur en bolagisering kan påverka hälsocentraler i glesbygd och kvaliteten på ST-läkares utbildning.

– Utbildningen måste även fortsättningsvis hålla en hög kvalitet, säger Frida Dannberg.

Samtidigt ser hon saker som skulle kunna förbättras i en omstrukturering, som förkortade beslutsled.

– Vi har sett att styrningen av hälsocentralerna har varit väldigt stelbent, att chefer inte känt att man har mandat att ta beslut kring ekonomi och arbetsmiljö. Med en bolagisering kanske beslutsleden kan kortas.

I våras presenterade konsultbolaget Sirona en analysrapport över Gävleborgs hälsocentraler, på uppdrag av regionen. Bakgrunden var att de regiondrivna hälsocentralerna under en längre tid uppvisat kraftiga underskott. En av slutsatserna i rapporten är att regionen bör sälja av de egna hälsocentralerna till privata aktörer.

Planen är att bolagiseringen ska vara genomförd till år 2026. Förslaget ska hanteras på regionstyrelsens sammanträde i början av november för att senare klubbas av regionfullmäktige.