Precis som tidigare år rörde ett flertal motioner inför Läkarförbundets fullmäktige läkares löner på ett eller annat sätt. Men i år handlade några motioner om löneutvecklingen specifikt för läkare som tar på sig fackliga uppdrag, eller som på annat sätt är engagerade i exempelvis forskning eller undervisning.
– Alla de grupperna har samma problem. När verksamhetschefen går igenom vad som har hänt på enheten ser man bara det som är producerad vård och ingenting annat. Den som har jobbat fackligt eller undervisat mycket har förstås inte producerat lika mycket vård som andra, säger Yvonne Dellmark från Stockholms läkarförening, som ligger bakom en av motionerna.
Problemet har funnits länge, men vuxit i omfattning i takt med att bemanningen inom vården har blivit allt mer slimmad, menar hon.
»Att utses som fackligt förtroendevald är ett hedersuppdrag där man utses av kollegorna. Då man utses till uppdrag av arbetsgivaren med liknande innehåll värdesätts detta ofta med ny befattning eller olika former av löneökning. Vi ser inget motsvarande för utfört fackligt arbete, det ses tyvärr ofta i stället som något negativt att man inte är lika närvarande på sin egen arbetsplats«, skrev hon i motionen.
– Det här gör att vi får svårare att rekrytera nya ombud, säger Yvonne Dellmark.
Därför föreslog Stockholms läkarförening att Läkarförbundet ska verka för att fackligt arbete ska ses som meriterande när nya tjänster ska tillsättas, och i samband med lönesättning och lönerevision. Förbundsstyrelsen var med på noterna och yrkade bifall, och övriga delegater höll med.
– Det är jättebra att vi har fått bifall, men nu ser vi fram emot att det ska bli verkstad så att det verkligen blir så som vi har önskat, säger Yvonne Dellmark.
En annan motion på samma tema rörde att ST-läkare som ägnar sig åt forskning, facklig verksamhet eller har en ledande befattning inte ska få förlängd tid till specialistlön, ett problem som Läkartidningen tidigare har rapporterat om. Även den klubbades igenom under kraftiga applåder. Likaså beslutades att Läkarförbundet ska arbeta för att stärka meritvärdet på fackligt arbete. En lathund ska också tas fram för att synliggöra vilka av Socialstyrelsens delmål i AT-, BT- och ST-utbildningen som kan uppfyllas genom fackligt arbete. Tanken är alltså att möjliggöra att tiden som läkare lägger på fackligt engagemang kan tillgodoräknas inom en utbildningstjänst.
Ett yrkande om att kartlägga hur fackligt engagemang påverkar tid till specialistbevis respektive överläkartjänst fick dock avslag, då en sådan kartläggning skulle vara både omfattande och resurskrävande.
Läs också:
Krav från föreningar: Engagemang i facket ska inte straffa sig ekonomiskt