Förra året gjordes 323 anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg gällande misstänkt överförskrivning bland läkare – fler än någonsin tidigare, enligt tidningen Dagens ETC. Fredrik Boström, chefsfarmaceut vid Apoteksföreningen, vill gärna tro att ökningen beror på att apoteken blivit allt bättre på att upptäcka och slå larm när läkares förskrivningar plötsligt sticker ut. Men han befarar ändå att det råder en stor underrapportering.

– Man kanske inte vill skylta med sitt namn när man gör en anmälning för det blir en offentlig handling. På en mindre ort kan det vara svårt om man upplever att det kan uppstå en hotfull situation, säger han till tidningen.

I dagsläget tar Ivos utredningar kring misstänkta överförskrivningar i genomsnitt 17 månader. Även de långa handläggningstiderna kan påverka viljan att anmäla negativt, tror Fredrik Boström.

Lars Rocksén, förste vice ordförande i Läkarförbundet, trycker samtidigt på att anmälningarna om överförskrivning gäller en mycket liten andel av det totala antalet recept.

– Även om det tyvärr förekommer att enskilda läkare missbrukar det förtroende som förskrivningsrätten innebär vill jag ändå hävda att det är väldigt ovanligt att så sker, säger han till Dagens ETC.

Enligt tidningen är det ofta narkotikaklassade värktabletter och lugnande mediciner som överförskrivs. Tidningen nämner bland annat ett fall där en patient under ett års tid hann hämta ut 61 200 tabletter av en »starkt beroendeframkallande ångestmedicin«, som misstänks ha sålts vidare, innan läkarens förskrivningsrätt till slut drogs in.