Viveka Nordbergs intresseområde är neonatala infektioner, och hon disputerade 2020 på ämnet kolonisation och infektion av gramnegativa bakterier med fokus på antibiotikaresistens i Sverige och Ecuador. Viveka är medgrundare och nuvarande ordförande i den ideella organisationen Pediatric Health Initiative, som arbetar för att främja barnhälsa genom kollegiala kunskapsutbyten. Man har pågående kunskapsutbyten inom barnhälsa med Uganda, Tanzania och Gambia.

Viveka Nordbergs forskning rör studier inom både infektionsprevention och diagnostik av allvarliga neonatala infektioner i både hög- och låginkomstmiljöer. Ett av hennes forskningsprojekt handlar om en ny metod för snabb och billig diagnostik av resistenta tarmbakterier, utvecklad specifikt för användning i lågresursområden.

I de svenska forskningsprojekt som hon deltar i studeras sepsis orsakad av olika bakterietyper.

Stiftelsen Maria Röhls minne grundades för att stödja och stimulera medicinsk forskning, utbildning och undervisning till minne av AT-läkaren och medicine doktorn Maria Röhl. Hon gick bort helt oväntat 2020, 30 år gammal, mitt i sin forsknings­gärning inriktad på att belysa faktorer som påverkar immunitet vid hiv.