Från 2023 och fram till och med april i år har 33 kvinnor i Uppsala län fått livmodern bortopererad på felaktig grund, enligt sjukhusets egen utredning. Kvinnorna hade fått besked om att de hade cellförändringar och därför rekommenderats operation, men diagnoserna visade sig i efterhand vara felaktiga, meddelade Akademiska sjukhuset under en pressträff på tisdagen.

Johan Lugnegård. Foto: Staffan Claesson

– Vi beklagar djupt det som hänt. Att ta bort livmodern är ett stort ingrepp, med stora och oåterkalleliga konsekvenser. Det borde inte kunna hända, och ändå hände det och vi ber om ursäkt till de kvinnor som drabbats av detta. De har vårt fulla stöd, säger chefsläkare Johan Lugnegård i ett uttalande.

Upptäckten gjordes efter att kvinnosjukvården noterat en oförklarad ökning av antalet EIN-diagnoser (endometrial intraepithelial neoplasi). Därför valde Akademiska sjukhuset att ta hjälp av specialister från andra laboratorier för att bedöma kvinnornas provsvar. Utredningen visade på en systematisk överdiagnostisering.

– Det handlar ytterst om subjektiva bedömningar men Akademiska sjukhuset sticker ut i en nationell jämförelse. Vi har varit för strikta i våra bedömningar, oftare fällt än friat, vilket har lett till en överdiagnostik. Så här stora skillnader ska det inte vara och det är en brist i vår kvalitetssäkring, säger Tommie Olofsson, verksamhetschef vid Akademiska laboratoriet, i ett pressmeddelande.

Överdiagnostiseringen ska bara ha skett under perioden 2023 till och med april 2024, men även prover från tidigare år ska nu följas upp.

När Läkartidningen når chefsläkare Johan Lugnegård över telefon säger han att det inte går att koppla de felaktiga diagnostiseringarna till en särskild person.

– Det är en grupp personer som gör de här bedömningarna, inte en enskild individ. Det vi kan konstatera är att vi under 2023 och i viss mån även 2024 tappade en del av vår kvalitetssäkring. Vi hade inte på plats den kvalitetssäkring vi normalt har.

Vad berodde det på? 

– Det kan jag inte gå in på, men vi fullföljde inte de kvalitetssäkringsprogram vi ska göra, säger Johan Lugnegård.

Merparten av kvinnorna ska ha varit mellan 50 och 60 år gamla, men en av dem var 38 år. Alla var dock »klara med barnafödandet«, uppgav Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården, enligt Upsala Nya Tidning.

Händelsen kommer att anmälas till Inspektionen för vård och omsorg och en särskild stödtelefon inrättas också för patienter som har frågor. Kvinnorna som drabbats uppmanas göra en anmälan till patientnämnden.

Läkartidningen har tidigare rapporterat om liknande händelser i Skaraborg, där kvinnor också fått livmodern bortopererad i onödan. Där satte en gynekolog felaktiga diagnoser på ett flertal kvinnor, varpå patienterna opererades på felaktig grund.