Torsten Mossberg Foto: Läkarförbundet

»Antalet individer över 60 år ökar snabbt globalt och är sedan 2020 fler än antalet barn under fem års ålder. Att denna stora grupp äldre håller sig friska och aktiva är av vitalt samhällsintresse.« Så skriver Seniora läkare och Stockholms läkarförening som också lyfter att en betydande del äldre läkare gör stora insatser i svensk sjukvård – och att det även av den anledningen är angeläget att gruppen håller sig frisk. Motionärerna hänvisar bland annat till en medicinsk kommentar i Läkartidningen där smittskyddsläkare framhåller fördelarna med ett nationellt vaccinationsprogram för äldre. Viktigast, enligt läkarföreningarna, är vacciner mot influensa, pneumokocker, herpes zoster och covid-19.

De nämner också följande:

»Boosterdoser från barnvaccinationsprogrammet där äldre kan ha tappat immunitet omfattar Hepatit B-vaccin till ovaccinerade som inte haft sjukdomen, mässling, påssjuka, rubella, tetanus, difteri, kikhosta, Hemophilus influenzae typ b och polio.«

– Som det är nu är det väldigt orättvist då regioner gör olika. Vissa regioner har kostnadsfria vaccin för bältros till äldre exempelvis, medan andra inte erbjuder det, påpekar Torsten Mossberg, ordförande i Seniora läkare när Läkartidningen når honom.

Fler tycker som honom. I en debattartikel i Aftonbladet lyfter läkare och pensionärsföreningar många argument för ett nationellt finansierat vaccinationsprogram för äldre: »Ett nationellt vaccinationsprogram för seniorer är inte enbart en rättvisefråga utan det vore av många anledningar ett misstag att vänta. Ett sådant vaccinprogram är en effektiv preventiv insats mot infektioner som kan leda till allvarliga sjukdomar vilka drabbar både individer och samhället i stort«, skriver de bland annat.

Seniora läkare och Stockholms läkarförening vill i sin motion att Läkarförbundet verkar för en rad saker: ett nationellt vaccinationsprogram för äldre, att det ska vara kostnadsfritt och att det ska finnas ett nationellt vaccinationsregister.

– I Läkarförbundets stadgar står att förbundet ska »befordra hälso- och sjukvårdens ändamålsenliga utveckling«, och vi tycker att ett kostnadsfritt vaccinationsprogram är en enkel åtgärd för att främja god hälsa för äldre.

Förbundsstyrelsen tycker frågan är »angelägen« men anser inte att det är en prioriterad fråga för förbundet att driva. Angående ett nationellt vaccinationsregister konstaterar förbundsstyrelsen att det redan finns samt föreslås – i den statliga utredningen SOU 2024:2 – att omfatta även regionala och särskilda vaccinationsprogram. Därtill pågår arbete om att inkludera uppgifter om vacciner i den nationella läkemedelslistan samt i den europeiska patientöversikten.

Torsten Mossberg, som motionerat för ändamålet även på förra fullmäktige utan resultat, tycker att svaret är okej.

– Det är lite mer positivt än förra årets svar som var skamligt negativt, säger han och fortsätter:

– Jag förväntar mig inte att Läkarförbundet ska driva frågan, men åtminstone ha en positiv attityd till den och bevaka den, som vi anser vore i enlighet med våra stadgar. Det blir ju lite farligt om förbundet helt avhänder sig hälsofrågan. Hälsa för våra medlemmar är också att inte bli infekterade i sitt yrke, så det borde finnas en angelägenhet i förbundet att verka för detta när så många äldre läkare fortfarande arbetar, säger Torsten Mossberg.