Läkare utan gränser har släppt siffror som visar att organisationens arbete runtom i världen drabbats av 796 säkerhetsincidenter, varav 304 klassas som allvarliga eller mycket allvarliga. Det innebär konsekvenser från måttlig skada på människor eller ekonomisk påverkan för åtminstone 10 000 euro, till dödsfall eller ekonomisk skada över 100 000 euro.

Det område där Läkare utan gränser drabbats av klart flest allvarliga och mycket allvarliga incidenter är Sudan. Det landet följs av Haiti och Palestina, med hälften så många händelser vardera.

Ylva Jonsson Strömberg, generalsekreterare på Läkare utan gränser Sverige. Foto: Tove Tikkanen Jönn/Läkare utan gränser

Årets siffror sträcker sig till mitten av oktober, och kan jämföras med närmare 900 för hela fjolåret. De båda åren avviker från de föregående tre åren, då siffrorna rört sig runt 500–600 incidenter.

– Våra kollegor, som trotsar krigets fasor för att rädda liv och lindra nöd, har blivit måltavlor, säger Ylva Jonsson Strömberg, generalsekreterare på Läkare utan gränser, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Det som sker i dag är inte bara en fråga om liv och död för våra anställda. Det är en fråga om humanitära insatser i krig och konflikter överhuvudtaget är möjliga.

Också i FN-organet Världshälsoorganisationens databas över attacker mot sjukvården ses en förändring. Närmare 1 100 attacker har registrerats hittills i år, med nära 600 dödsfall. Det är något fler än under motsvarande period i fjol, men mindre än de nära 1 600 attackerna som registrerades samma period 2022.

Spolar man längre tillbaka i tiden är det dock lägre siffror. 2021 rörde det sig exempelvis om en bit under 800 attacker under samma period.

Safeguarding Health in Conflict, en sammanslutning av ett antal internationella frivilligorganisationer, noterar i sin rapport över 2023 att antalet döda sjukvårdsarbetare har ökat dramatiskt de senaste fem åren. 2023 dödades över 480 människor både i arbetet och hemma, både genom exempelvis bombningar skjutningar.

Det är ett antal områden i världen som drabbats särskilt hårt av attacker mot sjukvården. När det gäller dödade hälso- och sjukvårdsarbetare under 2023, sticker särskilt Ukraina och i synnerhet Palestina ut. Sistnämnda omfattade nära 150 dödsfall enligt Safeguarding Health in Conflicts statistik.

Med dessa saker i åtanke lanserar Läkare utan gränser en namninsamling med flera uppmaningar till den svenska regeringen. Man vill att regeringen tydligt fördömer alla attacker mot sjukvården, verkar för att de som utför sådana attacker ska ställas inför rätta, och ge frågan högsta prioritet internationellt.

Organisationen påminner om att Sverige för snart tio år sedan var ett av de drivande länderna bakom FN-resolution 2286 mot sjukvårdsattacker.

– Vad har egentligen hänt sedan dess? Hur kan vi befinna oss i ett läge där attackerna är fler än någonsin, och där Sverige inte ens fördömer alla attacker som sker? säger Ylva Jonsson Strömberg

Läs även:
Läkare utan gränser bistår med mobila team och psykologiskt stöd
Läkare utan gränsers personal tvingades fly från sjukhus i Gaza
WHO: Fler attacker mot sjukvården