Motionen, som Läkartidningen tidigare berättat om, vill värna äldre läkares intressen på arbetsmarknaden bättre, genom förslag om att belysa frågorna och utreda hur representationen i styrande organ kunde bli bättre.

– Det finns nästan 12 000 läkare över 65 år i Läkarförbundet som snällt betalar sin medlemsavgift. Och så hör de av sig till mig och säger »kan du påverka min lön, kan du påverka min arbetsmiljö? Snälla Torsten, gör någonting«, sa föreningen Seniora läkares ordförande i sitt anförande inför omröstningen i SLF:s fullmäktige på torsdagen.

Han fortsatte:

– »Hur ska det gå till?«, säger jag. Vi har inte ens ett mandat i fullmäktige. Jag får låna ett från Sjukhusläkarna. I övrigt har jag ingen röst. Så hjälp mig, vädjade han till den beslutande församlingen.

Under fullmäktigedagarna tillkom också ett yrkande från en annan delegat: att Läkarförbundet inför nästa års fullmäktigemöte skulle presentera ett förslag på hur seniora läkare kan ges rösträtt i fullmäktige som bättre korrelerar till medlemsunderlaget.

Men det var uppförsbacke för Seniora läkare. Förbundsstyrelsen menade att det finns god representation i styrande organ, och att medlemsrådgivningen är väl förberedd för frågor. Och Distriktsläkarföreningens ordförande Ylva Sandström gick upp till pulpeten och påpekade att Seniora läkare inte är en yrkesförening, och är man yrkesaktiv senior är med i en yrkesförening med rösträtt.

Och fullmäktige höll med i invändningarna mot motionen. Förslaget om bättre representation för seniora läkare i beslutande organ fick avslag. I övrigt ansågs motionen besvarad, vilket kan tolkas som att seniora läkare redan ska anses ha inflytande över sina intressen.

Läs även:
Föreningar vill att facket ska ta tillvara äldre läkares intressen