I början av oktober ställde riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) två interpellationsfrågor till sjukvårdsministern: Varför vill regeringen inte ta emot patienter från Gaza som är i akut behov av vård? Varför är regeringen beredd att bistå med sjukvård till människor från Ukraina men inte från Gaza? På torsdagen svarade ministern på frågorna i riksdagen.

– Den centrala frågeställningen för mig som sjukvårdsminister är hur Sverige på bästa sätt kan bidra till att minskat mänskligt lidande i området. Sverige är sedan tidigare en stor stödgivare till att humanitära nyckelaktörer på plats. Sverige har ökat sitt humanitära bistånd på plats med över 540 miljoner kronor sedan oktober 2023. Regeringen kommer fortsätta stödja den humanitära responsen i Gaza, svarade Acko Ankarberg Johansson i plenisalen.

Karin Rågsjö var inte nöjd med svaret och konstaterade:

– Det var tydligt ändå att Sverige inte kommer att ta emot svårt skadade sjuka från Gaza för vård i Sverige. Detta trots att Gaza ligger i ruiner, tusentals människor har skadats och sjukvårdssystemet helt kollapsat, sa hon.

Sedan avlöste en rad riksdagsledamöterna, vänsterpartisterna Tony Haddou och Andreas Lennkvist och miljöpartisterna Ulrika Westerlund och Jacob Risberg, varandra i talarstolen. Samtliga påtalade den katastrofala humanitära situationen i Gaza där sjukhus, vaccinationscentraler och ambulanser attackeras och medicinsk hjälp inte når fram samt att Israel förbjudit FN:s hjälporganisation för Palestina flyktingar UNRWA att verka i landet. Flera av riksdagsledamöterna tog upp det faktum att andra länder hörsammat EU:s uppmaning om att ta emot patienter från Gaza, till exempel Belgien, Tyskland, Spanien, Slovakien och Norge.

– Trots att vi har kapacitet så säger Sverige nej. Karolinska universitetssjukhuset har sagt att de både vill och kan ta sitt ansvar. Organisationen Sjukhusläkarna säger samma sak. Vårdförbundet driver på för att vi ska ta emot skadade och sjuka patienter. Men ingenting händer. Sverige reagerade vid Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina. Vi tvekade inte att ta emot krigsskadade patienter från Ukraina. Då borde det vara lika självklart att ta emot patienter från Gaza, fortsatte Karin Rågsjö.

Acko Ankarberg Johansson svarade att det är ganska svårt att evakuera patienter i stor skala från Gaza.

– Jag är glad över att det finns länder som har lyckats med sina evakueringar. Men de är väldigt få. Sedan är det skillnad mot Ukraina. Där har EU ett massflyktsdirektiv på plats. Det har inte aktiverats för Gaza.

Hon påpekar också att Norge sagt att de ska ta emot patienter från Gaza, men har fortfarande inte tagit emot en enda.

– Den dagen Sverige säger att vi kan ta emot patienter från Gaza, så ska vi ha på fötter att vi kan göra det.

Sjukvårdsministern utesluter inte att den svenska regeringen kan ändra inställning framöver.

– Vi har inte fattat beslut om att inte göra några medicinska evakueringar. Vi följer situationen vecka för vecka. Den dagen det blir möjligt att göra medicinska evakueringar som får sin effekt kommer också Sverige att kunna bistå.

Just nu är det viktigaste är att få till en vapenvila i konflikten, menade hon, och betonade också att Sverige kommer att göra sitt bästa för att fortsätta ge så mycket humanitärt stöd som möjligt på plats.

 

”Vårdpersonal står redo” var budskapet på den banderoll som en grupp läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal samlats kring utanför riksdagen inför interpellationsdebatten i en manifestationen på initiativ av Läkare mot rasism, Psykologer för Palestina och en rad andra organisationer. Foto: Stefan Karlsson
En grupp läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal samlades innan debatten för en manifestation utanför riksdagen på initiativ av Läkare mot rasism och flera andra organisationer. Foto: Stefan Karlsson

Läs även:
Namninsamling för Gaza-patienter lämnad till sjukvårdsministern
Sjukhusläkarna bekymrade att regeringen nekar Gazapatienter
Sju EU-länder evakuerar palestinska patienter – Sverige avvaktar