För svenska studenter som studerar till läkare utomlands är praktiken en viktig inkörsport för att lyckas etablera sig som ny läkare i Sverige. För utlandsstudenter är det extra svårt av flera anledningar. Det finns inga färdiga överenskommelser om praktik, som det gör exempelvis mellan universitetssjukhusen och dess lärosäten. Praktik måste ordnas på egen hand om man vill ha den i Sverige. Det innebär att studenterna måste mejla otaliga chefer eftersom få regioner har en formell ansökningsportal för utlandsstudenter. Därtill möts de av fördomar, något som flera studenter vittnar om i en artikel i Läkartidningen om utmaningarna med att få praktik.
Utmaningarna fick SLF student utland att se bortom Sveriges gränser. Till årets utlandskongress i Riga, som ägde rum mellan den 11 och 13 oktober, bjöd föreningen in representanter från Österbotten i Finland, berättar André Esho Bagir.
– Det här är första gången som vi bjuder in en finsk region till kongressen. De vill gärna ta emot svenska studenter, vilket är väldigt kul. De är också jätteintresserade av att fortsätta samarbetet. Sedan tidigare har vi också kontakter med vissa orter i Norge.
André Esho Bagir tycker samtidigt att det är trist att svenska studenter inte är mer uppskattade i hemlandet.
– Det är tråkigt. Det är så klart skönt att känna sig uppskattad någonstans, och man tjänar ju så mycket bättre i grannländerna om man skulle ha praktik där. Men man vill ju gärna ha sin praktik i Sverige – inte bara för språkets skull utan för att man vill fortsätta sin BT och ST i Sverige, säger André Esho Bagir.
Han tillägger att han tror att många känner likadant. Själv studerar han termin nio i Riga och har redan nu börjat söka praktik inför termin elva.
– Det är väldigt svårt och det finns ingen struktur i Sverige som kan hjälpa oss få praktik. Allting ligger på vårt eget ansvar att nå ut till regioner, sjukhus, kliniker och chefer. Det blir som ett extrajobb att försöka ordna praktik medan studenter i Sverige har det ordnat i läroplanen.
Kan det vara något man får ta när man väljer att studera utomlands?
– Jo, det är klart att våra skolor inte kan ordna praktik åt oss, men det skulle kunna vara mer välkomnande.
I ett försök att råda bot på detta skrev SLF student utland en motion om saken till SLF students fullmäktigemöte som hölls den 23-24 november i Lund. Med hjälp av ett tilläggsyrkande klubbades att SLF student ska se över vilka regioner som tar emot läkarstudenter för verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
– Det kommer förhoppningsvis underlätta för alla läkarstudenter att söka sig till de regioner som har vakanta praktikplatser, säger André Esho Bagir.
Flera motioner som kom in i år handlade för övrigt om »fusket« på läkarutbildningarna utomlands, som enligt André Esho Bagir uppstått efter Aftonbladets granskning av läkarutbildningar i Östeuropa i fjol.
– Det blev mycket kommentarer efter den. Men Aftonbladet intervjuar bara sex anonyma studenter som vittnar om fusk. Det stämmer att vi pluggar på gamla prov, men det görs även på svenska universitet. Örebro har exempelvis många gamla tentor som studenter kan ta del av. Om det klassas som fusk förekommer även fusk på andra lärosäten. Man kan inte dra alla utlandsstudenter över en kam.
André Esho Bagir anser att ambitionen att bli läkare alltid ligger hos den egna individen. Den som vill lära sig mycket och bli en bra läkare ser till att bli det.
– Att studera utomlands är absolut inte som att klicka på sin utbildning och lägga den i kundkorgen… Däremot är vi väl medvetna om att utbildningen ser olika ut för oss och just därför är det så viktigt att vi får praktik i Sverige för att komma in i det svenska systemet, lära oss journalsystemen och få erfarenheter av patientmöten på vårt eget språk.
André Esho Bagir hoppas på att framtidens praktikförfarande ska vara en enklare process för utlandsstudenter – och att man inte ska behöva förlita sig på grannländernas mer välkomnande attityd. Helt stopp är det ändå inte – vissa regioner har egna ansökningsportaler som Gävleborg och NU-sjukvården inom Västra Götaland.
– Det känns jättekul med Gävleborg, att de gärna ordnar fullbordad praktik för oss utlandsstudenter.
Läs fler delar här: Del 1: Utlandsstudenter om svårigheterna med att få praktik i Sverige