I september hävde Region Skåne avtalet med företaget Idoc, som levererat bland annat läkarbilar till regionen, eftersom man menade att företaget på en rad sätt brustit i sitt uppdrag. Regionen krävde också tillbaka 21 miljoner kronor, som man ansåg att Idoc fakturerat för mycket.
Efter en egen utredning tar Region Skåne ytterligare ett steg och polisanmäler företaget.
– Vi gör polisanmälan dels utifrån att vi tycker att det har varit ett bedräglig beteende med syfte att tillskansa sig pengar, dels för att man avslutade verksamheten bara några timmar efter att vi hävde avtalet, trots att det skulle avslutas vid månadsskiftet. Vi menar att det utsatte patienterna för risker, säger Pia Lundbom, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, till Läkartidningen.
Regionens utredning, som låg bakom att man hävde avtalet, kom fram till att Idoc bland annat nekat patienter hembesök, hanterat avvikelser felaktigt och registrerat besök på ett felaktigt sätt.
Företaget har hela tiden tillbakavisat anklagelserna, och meddelade i september att man också hävde avtalet eftersom man menade att det varit omöjligt att få till en dialog med regionen.
I mejl till Läkartidningen skriver Idocs affärsområdeschef Erik Lind att han inte förstår varför regionen nu valt att göra en polisanmälan.
»Regionens polisanmälan förvånar, men den kan vi ej yttra oss om då vi ej förstår eller känner till bakgrunden. Vi har hela tiden agerat enligt stipulerade villkor.«
Han skriver vidare att företagets hållning är att det är regionen som inte fullföljt avtalet.
»Vi avslutade uppdraget då vi ej kunde bedriva verksamhet längre, vi fick inte till ett möte på sex månader, inte ens ett samtal, trots idoga försök. Våra jurister hade upprepade gånger förvarnat om att avtalet skulle hävas med omedelbar verkan i fall regionen inte hedrade avtalet eller svarade på våra försök till dialog.«
Nyligen försattes Idoc i konkurs. Region Skåne har tidigare meddelat att man avser att kräva skadestånd från företaget för det förtida frånträdet från uppdraget. Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom säger att det är oklart hur det blir med det nu.
– Det ser väl mörkt ut för skadeståndskravet i och med att bolaget gått i konkurs.
Region Skåne driver i dag själv de tjänster som man tidigare anlitade Idoc för. Det omfattar, förutom läkarbilar, telefonkonsultation under jourtid, att konstatera dödsfall och att utfärda vårdintyg för psykiatrisk tvångsvård.
Läs mer:
Skåne häver avtal med företag bakom läkarbilar: »Oacceptabla brister«
Skåne kräver företag bakom läkarbilar på 21 miljoner kronor