I en artikel i Läkartidningen [1] hävdar Svenska privatläkarföreningen (SPLF) att vissa regioner saknar tillgång till bibliotek och vetenskaplig litteratur. Detta stämmer dock inte. Alla regioner har minst ett bibliotek som erbjuder medicinsk biblioteksservice till vårdpersonal [2].
Genom bibliotekssamarbetet Eira [3] har alla regioner tillgång till ett gemensamt grundutbud av cirka 2 000 internationella vetenskapliga tidskrifter. Dessa är tillgängliga via alla datorer som är anslutna till regionernas nätverk (så kallad IP-åtkomst) samt utanför regionernas nätverk via lösningar för distansåtkomst.
Läkare i privata vårdföretag som arbetar på uppdrag av en region har också tillgång till detta grundutbud av vetenskapliga tidskrifter. Undantag förekommer dock, då en förutsättning för privatläkares åtkomst är att de är anslutna till regionens nätverk eller har möjlighet att använda någon lösning för distansåtkomst.
Thomas Anderson, ordförande i SPLF, uttrycker att många läkare inte har tillgång till Pubmed. Här är ett förtydligande på sin plats. Pubmed är en öppen och kostnadsfri databas där alla kan söka och läsa sammanfattningar av forskningsartiklar. För att läsa artiklar i sin helhet krävs dock tillgång till de tidskrifter som regionerna prenumererar på eller att artiklarna är öppet tillgängliga (open access).
Även om alla regioner har tillgång till ett stort grundutbud av vetenskaplig litteratur stämmer det att utbudet till viss del varierar mellan olika regioner. Vissa regioner har valt att investera mer i vetenskaplig litteratur än andra.
Även biblioteksservicen varierar mellan regioner. Som Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer beskriver är sjukhusbibliotek en verksamhet som kan se ut på många olika sätt [4]. Organisationstillhörighet och uppdrag varierar mellan regioner.
Min avsikt med detta inlägg är endast att bemöta ett par felaktiga påståenden och att försöka förtydliga. Jag delar till fullo SPLF:s åsikt om vikten av likvärdig tillgång till bibliotek och vetenskaplig litteratur i regioner. Många läkare känner till det utbud av vetenskapliga tidskrifter som de erbjuds via sjukhusbiblioteken och Eira, men många gör det tyvärr inte. Är du läkare och vill veta mer? Välkommen att vända dig till ett sjukhusbibliotek i din region!