Det är Närhälsan Kinna vårdcentral som pausar införandet. Andreas Thörneby, läkare och verksamhetschefens medicinska rådgivare, uppger att systemet inte är patientsäkert.

– Jag ser, som medicinsk rådgivare till min chef, att det inte går att upprätthålla den medicinska säkerheten, säger Andreas Thörneby till Läkartidningen efter att han kommit ur ett krismöte på torsdagseftermiddagen.

– Jag sa till henne att jag tyckte vi skulle sluta arbeta i Millennium, förutom att bevaka inkommande data. Vi kan inte släcka ned Millennium helt och hållet – det står inte i vår makt – men vi skapar inte nya data i Millennium, för det är för farligt för patienterna.

Nu har man gått över till reservrutiner: journalföring på papper och receptskrivning, bokning och sjukskrivning utanför Millennium.

– Det har fungerat med bättre flöde och bättre säkerhet än med Millennium, säger Andreas Thörneby.

Han påpekar att beslutet är lokalt på hans vårdcentral. I normalfallet ska beslut som detta godkännas längre upp i organisationen, men här var läget akut så verksamhetschefen beslutade på torsdagen att pausa Millennium utan godkännande.

– Tills vi får tydliga kontraorder håller vi fast vid beslutet att göra så här. Men vi kommer ta nya beslut dag för dag beroende på hur läget ser ut och vad som händer i införandeprocessen.

Andreas Thörneby berättar att funktioner som receptförskrivning initialt låg nere, och att man fick arbeta runt sådana problem. En annan sak var att kopplingen till skrivarna inte fungerade.

Förutom buggar och andra problem som kan fixas till, upplever han systemet som trögt och omständligt. I tisdags, den första dagen med Millennium, tog en rondning fyra gånger så lång tid som normalt. Men även om man lär sig systemet bättre, tror Andreas Thörneby inte att det kommer ta mindre än dubbelt så lång tid.

– Nu har vi jobbat lite längre tid och det framstår ganska tydligt att det ändå är konservativa beräkningar, säger han och fortsätter:

– Även när vi vant oss vid systemet och problemen är avhjälpta, så sitter vi med ett svår- eller oöverskådligt arbetsverktyg där man inte ser vilka patienter man har eller var de befinner sig i systemet.

Andreas Thörneby varnar också för undanträngningseffekter. Han har tidigare hanterat omkring 60 patienter per dag. Nu uppskattar han att han kommer kunna ha fem, sex besök om dagen och därtill kanske tio andra ärenden.

– Mer än så kommer inte gå att göra. Vem ska ta hand om de andra 45? Det är också en patientsäkerhetsrisk.

– När vi ser att ärendena samlas i enorma högar på bara två dagar, där det kan dölja sig vilken ohälsa som helst, då måste vi bromsa och börja ta hand om högarna. Annars vore det helt oansvarigt.

Läs även:
Protester mot Millennium utanför Säs – ledningen ber om ursäkt
Så påverkas övriga sjukhus i VGR av Millenniuminförandet på Säs
Läkarna om Millenniumstarten i dag: »Det är helt katastrofalt«