I analysen »Det var inte så det var« har Patientnämnden Skåne gått igenom 316 klagomål i kategorin dokumentation och sekretess som inkom under perioden 1 augusti 2023–1 augusti 2024. De allra flesta klagomålen, 258 stycken, handlar om klagomål relaterade till patientjournalen, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.
Bland klagomålen finns berättelser om saknad eller fördröjd dokumentation samt om bristfälliga eller felaktiga journalanteckningar. Flera patienter klagar också på att gamla journalanteckningar »förföljer« dem vid nya vårdbesök och påverkar bedömningar som görs, trots att de är felaktiga eller inte längre aktuella. Några patienter klagar också på vad de anser är irrelevanta, kränkande och diskriminerande uppgifter i journalen. Vissa patienter uppger även att journalanteckningar har påverkat deras kontakt med andra vårdinstanser och myndigheter som till exempel Försäkringskassan och socialtjänsten.
58 av de 316 klagomålen handlar om bruten sekretess och dataintrång. I några fall handlar det om att vårdpersonal och patienter måste dela med sig av sekretessbelagd information, trots att andra hör, på grund av lokalernas fysiska utformning. Vårdpersonal har också tagit del av journaler utan samtycke samt läst tidigare anteckningar, trots att de varit spärrade. I några fall har patienter uppmärksammat att sekretessbelagd information skickats till fel adress. De finns också berättelser om att vårdpersonal talat med närstående utan patientens samtycke.
Patientnämnden Skåne varnar i sin analys för att klagomål relaterade till patientjournalen kan leda till ett skadat förtroende för hälso- och sjukvården där patienter inte vågar dela med sig av information av rädsla för att det ska synas i journalen och i förlängningen påverka deras vård negativt.
Patientnämnden konstaterar också att all fler patienter väljer att läsa journalen digitalt via 1177.se och därmed upptäcker vad som står skriver och har synpunkter på det. Nämnden skriver också att allt fler patienter i Sverige väljer att begränsa vårdens tillgång genom att spärra hela eller delar av journalen, även om de fortfarande är relativt få.
Läs även:
Uppdrag till SLF: Patienter ska kunna följas upp utan dataintrång
»Juristers lagtolkning hotar läkares rätt att ta del av patientuppgifter«