Det var i fredags efter stora protester som Västra Götalandsregionen beslutade att tillfälligt pausa införandet av Millennium i den södra delen av regionen. Reaktionerna från medarbetarna i de berörda verksamheterna var stor lättnad, men det finns också en fortsatt önskan om att systemet ska skrotas helt.
Bland annat kräver barnläkare inom Regionhälsans barn- och ungdomsmedicinska mottagningar i området att Millennium stoppas permanent.
»VGR bör reklamera denna produkt, som hotar våra patienters och anställdas hälsa. Att återstarta efter någon form av justeringar i systemet eller ytterligare utbildning kommer i längden leda till oacceptabel ojämlikhet, såtillvida att invånare i Västra Götaland kommer få betydligt sämre tillgång till vård än i Sveriges övriga regioner (…) till följd av bristande effektivitet och säkerhet, men även på grund av personalflykt som kommer bli avsevärd«, skriver man i ett brev till ansvariga och beslutsfattare i regionen.
Även Västra Götalands läkarförening varnar för vad ett återupptaget införande kan leda till, skriver Emelie Stotzer, styrelseledamot och den som samordnar det fackliga stödet för medlemmarna kring Millennium, till Läkartidningen i ett mejl.
»Vi kommer arbeta vidare inom Västra Götalands läkarförening för att påverka fortsatt händelseutveckling. Man kan bara hoppas att arbetsgivaren är mer benägen att lyssna nu än man varit tidigare. Än så länge är vår övertygelse om att detta är fel journalsystem än mer tydlig än tidigare. Och vill man behålla sin personal behöver man noga överväga kommande steg. Vad är ett sjukhus eller vårdcentral med ett datasystem utan kompetenta medarbetare kvar? VGR har redan gjort sig av med flera specialister. Vi befarar att en återaktivering av Millennium kommer orsaka en personalflykt man inte kommer kunna kompensera för på flera år.«
Hur Västra Götalandsregionen ska gå vidare med sitt Millenniumprojekt analyseras just nu, skriver regionen i ett pressmeddelande. Hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör Karin Looström Muth har fått uppdraget att samordna arbetet den allra närmaste tiden.
– Det är stora och svåra frågor som vi hanterar. Vi behöver analysera läget och lära oss av det som hänt ur olika perspektiv för att ta kunna ta kloka beslut. Det arbetet har redan startat. Samtidigt är det angeläget att så snart som möjligt slå fast vägen framåt, säger hon i ett uttalande.
Under helgen har arbetet med att starta upp de system som användes tidigare i de berörda verksamheterna. I dag på morgonen väntades Närhälsan kunna åter arbeta i sitt tidigare system Asynja. För Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, och Regionhälsan är målsättningen att ha de gamla systemen i gång tisdag morgon.
– Att gå tillbaka till de gamla systemen är också krävande. Vi kommer att ha en fortsatt pressad tid framför oss, men jag hoppas att det ändå kan ge ett visst lugn, säger regiondirektör Håkan Sandahl i ett uttalande.
En fråga som man nu arbetar med är hur innehåll som skapats i Millennium nu ska hanteras.
I förra veckan rapporterade flera medier om larm om att brister i systemet gjort att viktiga ord fallit bort ur patienternas journaler, vilket ledde till ett kortvarigt skyddsstopp på röntgenavdelningen på Säs. I fredags anmäldes felet till Integritetsskyddsmyndigheten, Imy, skriver regionen i ett pressmeddelande.
– Vi har till exempel kännedom om ett fall där ett ord fallit bort i journalen som därmed fått en annan innebörd. En ändring av okänd anledning i en patientjournal ser vi som en mycket allvarlig personuppgiftsincident, säger Anders Andersson, informationssäkerhetschef i regionen, i uttalandet och fortsätter:
– Jag vill understryka att det här handlar om personuppgiftsincidenter som kan ha skett inom våra egna system. Det finns inga indikationer på att personuppgifter ska ha spridits utanför VGR:s kontroll.
Regionens bedömning är att det finns fler personuppgiftsincidenter i de avvikelser som rapporterades under tiden Millennium var i drift, och går nu igenom avvikelserna för att identifiera dessa.
Processen kring Millenniuminförandet har också anmälts till JO, rapporterar Borås Tidning. Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna överväger även Statens haverikommission att inleda en utredning kring införandet.
Systemet har tidigare anmälts till Läkemedelsverket och till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Läs även:
Beslut efter kaoset: Breddinförandet av Millennium sätts på paus i VGR
Protester mot Millennium utanför Säs – ledningen ber om ursäkt
Vårdcentral pausar Millennium – bedöms inte vara patientsäkert