Förutom Västra Götaland är Skåne den region i landet som upphandlat och ska införa vårdinformationssystemet Millennium. Satsningen kallas SDV, Skånes digitala vårdsystem, och har beskrivits som det största förändringsprojektet i regionen någonsin. Enligt planen ska det börja rullas ut i sydöstra Skåne i mars nästa år.

Att Västra Götaland planerat sin Millenniumstart tidigare än Skåne är av stort intresse i den sydsvenska regionen. Som Läkartidningen rapporterat har införandet kantats av så omfattande problem att man helt enkelt har fått avbryta det och gå tillbaka till de gamla systemen.

I Skåne följer man utvecklingen i Västra Götaland noga, säger Harald Roos, medicinsk programchef i SDV.

– Ja, men det är klart att det påverkar oss. Vi samarbetar ju tätt med Västra Götaland och vi har följt det noga och haft medarbetare på plats, säger han och kommenterar problemen:

– Man kan ju se det från den positiva sidan för vår del: att vi kan dra lärdomar. Men samtidigt så har vi ju tyckt att det varit väldigt beklagligt.

Region Skåne har haft sju observatörer på plats i Borås, bland annat läkare. De har varit på avdelningar, i primärvården och på akuten. Harald Roos menar att de tar med sig viktiga lärdomar från Västra Götaland som sedan kan bidra till mer gynnsamma förutsättningar i Skåne.

En sak som kritiserats i Västra Götaland är vårdpersonalens utbildning, som många tycker varit för sen och för snålt tilltagen.

Gör ni något annorlunda med utbildningen i Skåne?

– Ja, det gör vi. Och den slutsatsen hade vi dragit redan innan Västra Götalands införande, så vi har gjort stora insatser: förbättra materialet, tydliggöra, förenkla. Det var för omfattande och i vissa stycken faktiskt lite krångligt och svårt att ta sig igenom.

Förutom att införandeprocessen i Västra Götaland har fått mycket kritik har läkarkåren inte varit nådig i sin utvärdering av Millennium som system. Flera vittnar exempelvis om att det har varit segt.

Är du orolig för att samma kritik ska komma från personalen i Skåne?

– En lärdom som man framförde var prestandan – att systemet laggade, om man nu kan uttrycka sig så. Och det måste vi ju försöka tillse att det inte händer. För att om man har ett nytt system, man är inte riktigt van vid det, och det är för långsamt – då blir det ytterligare ett irritationsmoment.

Men många läkare har också sagt att även om man rättar till buggar och vänjer sig vid systemet, så är det i grunden mer omständligt och tar mer tid i anspråk.

– Då ska man komma ihåg att det är ett annat system än de vi är vana vid, säger Harald Roos.

– Vi går till ett nytt system och de fördelar det har. Men samtidigt kräver det att vi arbetar på ett annat sätt. All omställning i arbetssätt och i användning tar ju naturligtvis tid och kan vara besvärlig. Vi har full respekt för det.

På frågan om han är trygg med att Skåne inte kommer hamna i samma situation som Västra Götaland, säger Harald Roos »ja«, med motiveringen att man har noga identifierat risker och fört många samtal med chefläkare på olika nivåer. Och skulle något vara fel drar man i nödbromsen.

– Framkommer det att det finns en patientsäkerhetsproblematik – vilket vi inte har några indikatorer på i dag – så kan jag ju naturligtvis aldrig rekommendera att vi går vidare.

I dagsläget påverkar inte de stora problemen i Västra Götaland planerna med Skånes införande.

– Nej, inte som det ser ut i dag, utan vi har ju en införandeplan med olika milstolpar. Och vi följer den planen, säger Harald Roos och fortsätter:

– Den har skarpa kriterier. Så länge vi uppfyller dem finns det inga avsikter på att flytta vårt införande på grund av vad som hänt i Västra Götaland.

Läs även:
Införandet av Millennium granskas externt: »Blev inte som vi tänkt oss«
Beslut efter kaoset: Breddinförandet av Millennium sätts på paus i VGR
Protester mot Millennium utanför Säs – ledningen ber om ursäkt
Vårdcentral pausar Millennium – bedöms inte vara patientsäkert