Bakgrunden till protesterna är beskedet om att en översyn ska göras av det medicinska biblioteket vid Umeå universitet. Biblioteket ligger i Norrlands universitetssjukhus, Nus, lokaler och vänder sig främst till studenter och personal vid medicinska fakulteten och Region Västerbotten.

Anton Glöde. Foto: privat

Det är i samband med att sjukhuset nu byggs om, som universitetet och regionen meddelat att biblioteksverksamheten kommer att ses över.

Detta upprör läkarprogrammets studieråd som startat en namninsamling med syfte att rädda kvar det medicinska biblioteket på Nus. I skrivande stund har över 1 200 personer skrivit under protesten.

– Det vi har fått information om är att regionen vill bygga ut labbet och ta bort vårt medicinska bibliotek. Det tycker vi är väldigt tråkigt eftersom det medicinska biblioteket är väldigt populärt, det har blivit mer och mer populärt över tid, och det fyller en viktig funktion, säger läkarstudenten Anton Glöde.

Studenternas invändningar handlar dels om att själva den fysiska bokresursen försvinner eller flyttas, dels om att det är oklart hur bibliotekets studieplatser ska ersättas, säger Anton Glöde.

– Men framför allt handlar det om känslan i biblioteket, atmosfären och auran. Det är en perfekt studieplats som vi inte vill bli av med.

Leonard Sundelin, ordförande för Umeå medicinska studentkår, säger att kåren hittills inte involverats alls i diskussionerna om det medicinska biblioteket, som enligt uppgift pågått sedan 2023.

– Vi lämnas lite med känslan att det har skett någon större beredning utanför ordinarie möten där vi skulle ha varit representerade, säger han.

Leonard Sundin säger att han förstår att man behöver hitta resurser i en ansträngd ekonomi, men att det vore orimligt om ett universitetssjukhus inte hade någon form av medicinskt bibliotek.

– Man säger att studenterna inte har behov av biblioteket, men det är alltid fullt och besökarantalet fortsätter öka för varje år. Det är det enda stället på Nus där vi kan gå och sätta oss och plugga i klinikkläder om vi har ett par håltimmar.

Magnus Hultin är vice dekan för samverkan kring klinisk forskning och utbildning på medicinska fakulteten vid Umeå universitet. Han tror att en stor del av protesterna bygger på ett missförstånd.

Leonard Sundelin. Foto: privat

– Vi uppfattar att det finns en missuppfattning i vissa studentgrupper om att vi vill minska på studentytor, men i själva verket handlar det om att vi måste se över driftsformerna. Det vi vet är att medicinska biblioteket inte används på samma sätt som det gjordes för 20 år sedan, delvis på grund av digitaliseringen. Böckerna lånas ut väldigt lite, biblioteket används mest som en studentyta där de pluggar.

Han säger att det är olyckligt att kåren inte anser sig ha varit med i diskussionerna.

– De fick information om budgetarbetet med omläggningen av lokalerna till att bekostas med grundutbildningsmedel i stället för med forskningsmedel samtidigt som övriga ledamöter i utbildningsnämnd och andra nämnder och kommittéer. Det första steget gäller frågan finansieringen av lokalytorna, och där planeras omläggningen ske med budget 2025. Det andra steget med en översyn av medicinska bibliotekets verksamhet på Nus-området har nu påbörjats och då är studentkåren i allra högsta grad involverad. Där sker beredningen inför budget 2026, det vill säga för beslut under nästa år.

Magnus Hultin säger att målsättningen är att inga studieplatser ska försvinna, även om biblioteket tas bort.

– Ambitionen är att ordna studieplatser för studenter på Nus, vi vet att detta är viktigt för studenterna. Vi vet att man framför allt vill ha tillgång till miljön, bra soffor och ytor där man kan sitta och plugga tillsammans.

Denna formulering gör studentkårens ordförande Leonard Sundelin upprörd.

– Det är totalt orimligt att ha enbart en ambition om att ordna studieplatser på Nus. Om det inte finns sammanhängande platser på Nus går det inte att bedriva seriös utbildning. Umeå kommer att bli den minst attraktiva platsen att läsa till läkare, säger han.

Magnus Hultin. Foto: Hans Karlsson

Kåren försöker nu lyfta frågan i så många sammanhang som möjligt. Det främsta målet är att få ha det medicinska biblioteket kvar, i andra hand att åtminstone få till likvärdiga platser, säger Leonard Sundelin.

– Om alternativa studieplatser blir den enda lösningen, anser vi att beredningen av de nya ytorna ska ske i nära samråd med en grupp om minst tre studentrepresentanter. Universitetet och regionen kan inte ensamt avgöra vad som utgör likvärdiga studieplatser. Den bedömningen bör göras av studenterna som faktiskt använder dem.

Vicedekan Magnus Hultin säger att man nu siktar på att hitta en lösning som alla parter kan vara nöjda med, men kan inte utlova att ersättningsplatserna blir helt likvärdiga.

– Att utlova helt likvärdiga platser kan vara svårt utifrån att olika personer värderar saker olika. Studieplatserna i det nuvarande medicinska bibliotekets lokaler kommer att finnas kvar i närtid, även om själva biblioteksverksamhetens organisation ses över.