Max Gordon. Foto: Carin Wesström

Med anledning av Läkartidningens 120-årsjubileum blickar vi både bakåt på den utveckling som skett det senaste dryga seklet, men också framåt. Frågan om framtidens vård är omfattande och går i dagsläget bara att spekulera om. Men Max Gordon och Julia Borg har en hel del tankar om den, exempelvis att det kan tänkas bli större skillnader i vilken vård som erbjuds.

– Jag tror att det kommer att se mer olika ut i olika regioner; att arbetsgivare har kommit olika långt i att implementera ny teknik. Sedan är det kanske så att vi vill leva för evigt, och det kommer att gå att göra mer och fler undersökningar, men nyttan är kanske inte samhällsekonomiskt försvarbar. Kanske är folk beredda att betala ur egen ficka för skillnaden mellan vad som erbjuds och vad man förväntar sig, och kanske leder det också till mer privat vård och hälsoskillnader, säger Julia Borg.

Det ständiga önskemålet om fler vårdplatser kommer inte att infrias, enligt Julia Borg. Hon tror inte på fler vårdplatser per capita i framtiden – något som Max Gordon instämmer i:

– Nej, jag tror inte att vårdplatserna kommer att öka, eftersom de är så dyra. Där­emot tror jag att vi kommer att få mer vård i hemmet med smarta verktyg.

Smarta verktyg kommer även att minska administrativa uppgifter för läkare i ännu högre grad än vad som redan sker i dag, spår Max Gordon.

– Jag tror att vi kommer att se ännu mer automatisering av de administrativa uppgifterna, eftersom det finns så mycket pengar att vinna där. Däremot behöver man ha i åtanke att AI inte alltid är så intelligent som man tror att den är – stundvis är den förvånansvärt korkad, och det kommer att bli en utmaning att få AI i journalsystem att bli helt säkert.

En annan utmaning inom framtidens hälso- och sjukvård är läkares arbetsmiljö. Julia Borg tror att regionerna kommer att behöva göra stora insatser.

Julia Borg. Foto: Sylf

– Annars finns risken att fler läkare lämnar yrket eller flyttar utomlands och jobbar. Tio år framåt tror jag över lag på större skillnader i arbetsmiljön mellan olika arbetsplatser och att det kommer bli ett större inslag av distansarbete även för läkare.

En annan stor fråga framöver, enligt Max Gordon, är hur vi ska ta hand om de äldre, som kommer att bli allt fler.

– Vi har en ständigt åldrande befolkning, och i nästan alla länder minskar barna­födandet. Det kommer att bli en stor utmaning ännu längre fram: fler kommer att leva längre, men färre ska ta sig an dem.

Läs också andra framtidsspaningar:
Forskare räknar med stora kliv under det närmaste decenniet
»Vi kanske kommer att läsa tidningen i våra glasögon«