Det var i början av 2021 som det sammanhållna vårdförloppet för hjärtsvikt var färdigt att rullas ut i vården. Förhoppningen var att det skulle leda till en bättre och mer jämlik vård.
Men nu drar alltså Socialstyrelsen slutsatsen att så inte blivit fallet. Myndighetens utvärdering visar att vården vid hjärtsvikt är ojämlik och inte följer de senaste europeiska rekommendationerna.
Rapporten slår också fast att det finns ett stort behov av att uppdatera de nationella riktlinjerna på området. Ett revideringsarbete påbörjades år 2021 men avbröts bara något år senare eftersom det pågick andra initiativ parallellt.
Myndigheten lyfter särskilt vikten av att ge patienter tillgång till ekokardiografi.
– Ekokardiografi är en central komponent i diagnostiken och även för att följa upp behandlingens resultat. I dag är tillgången till ekokardiografi väldigt ojämn i landet. Om tillgången till ekokardiografi är så dålig att patienter får vänta i veckor eller månader så försvårar det hela kedjan, säger Anatasia Simi, utredare på Socialstyrelsen.
Rapporten efterlyser också behandling med samtliga fyra rekommenderade läkemedel, ökad tillgång till hjärtsviktsmottagningar, samt att vården ska erbjuda sviktpacemaker och defibrillator till de som behöver det.
Att befintliga kliniska kunskapsstöd ännu inte tycks ha bidragit till någon förbättring kan enligt utvärderingen bero på brister i implementering, men också på att det saknas vägledning och prioriteringsstöd till beslutsfattare.
Anastasia Simi konstaterar att det kom nya europeiska riktlinjer på området bara några månader efter att det sammanhållna vårdförloppet var klart.
– Vi har inte undersökt det i utredningen så jag kan inte med säkerhet säga att det är så. Men det är klart att man kan tänka sig att det är på grund av det som man inte har implementerat vårdförloppet.
Socialstyrelsen framhåller att det är viktigt att vården nu implementerar den uppdaterade version av vårdförloppet som kom i juni i år.
Utvärderingen
I utvärderingen har Socialstyrelsen utgått från förbättringsområden som framkommit i tidigare utvärdering av hjärtsjukvården. Eftersom det saknas uppdaterade nationella riktlinjer från Socialstyrelsen tar utvärderingen hänsyn till såväl europeiska riktlinjer för hjärtsvikt som av kunskapsstyrningsorganisationen framtagna kliniska kunskapsstöd inom området, och analyserar hur dessa bidragit till vårdens utveckling.
Källa: Socialstyrelsen