Vårdpersonal, liksom bland annat personal inom skola och socialtjänst, föreslås undantas från kravet på att anmäla papperslösa till myndigheterna. Det stod klart när regeringens särskilda utredare Anita Linder presenterade sina förslag på tisdagen. Beskedet har välkomnats av flera fackförbund, däribland Läkarförbundet. Men alla partier i Tidösamarbetet är inte lika nöjda. Sverigedemokraterna har tidigare uttryckt att inga undantag från informationsplikten skulle göras.

– För oss som parti är det naturligtvis inte utgången som vi skulle vilja ha sett, säger partiets migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling till Sveriges Radio Ekot.

Annat ljud i skällan är det från Liberalernas partiledare Johan Pehrson, som var snabb med att kommentera utredningen på X. Där skriver han att skolan ska vara en trygg plats för barn och lärare. »Detsamma gäller de som söker sig till eller arbetar i vården, socialtjänsten och på bibliotek. Nu blir Liberalernas krav på att dessa verksamheter undantas från informationsplikten verklighet. En vinst för L och Sverige!«

Även sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) välkomnar undantagen. Hon har tidigare sagt att det vore rimligt med undantag från informationsplikten vid ömmande fall i sjukvården.

»Som utredaren konstaterar så finns det risker med att enskilda inte söker vård och det hade kunnat skada förtroendet för sjukvården. För mig som kristdemokrat har det varit ett viktigt ingångsvärde och det gläder mig att det finns en samsyn även bland samarbetspartierna för utredarens förslag kring undantag för sjukvårdspersonal«, skriver hon i en kommentar till Dagens Medicin.

Läs också:
Sjukvårdspersonal föreslås undantas från informationsplikten
Ny enkät: 14 av 21 regioner har tagit ställning mot informationsplikt
Hundratals på demonstration mot plikt att anmäla papperslösa
Inga klara besked om rättshjälp till läkare som vägrar anmälningsplikt 
Svenskt förslag om anmälningsplikt väcker kritik utomlands