Den nyinstiftade utmärkelsen ska gå till »någon som under lång tid, och kanske ibland i det dolda, har arbetat med att utveckla forskningskommunikation och stärka dess roll i Sverige och internationellt – både som forskningsområde men även praktiskt med aktiviteter, events och initiativ av olika slag«. I onsdags blev Carl Johan Sundberg, dekan och professor på Karolinska institutet, den förste att motta utmärkelsen som delades ut under Forum för forskningskommunikations årliga konferens.
I motiveringen står att han är en »sann pionjär vad gäller att tillgängliggöra forskning och utveckla forskningskommunikation. Genom sitt passionerade intresse för både den vetenskapliga processen och kommunikation av vetenskapen har han väckt nyfikenhet och inspirerat forskarkollegor att dela med sig av sin kunskap«.
– Det är väldigt kul. Jag är stolt. Den här nya utmärkelsen highlightar aktörer och uppmärksammar fältet. Jag hoppas att det inspirerar andra att ägna sig åt det här, för det är en så viktig del för både forskare och forskningskommunikatörer, säger Carl Johan Sundberg, som även är en av Läkartidningens medicinska redaktörer.
Vad driver dig i dit arbete?
– Vetenskap är ju vårt verktyg för att förstå världen. Det berör många, ibland alla, och det finns en sorts rättighet att kunskap skall spridas. Men det är inte bara att envägsmässigt meddela världen, utan det behövs också en dialog utifrån vad människor tycker, tänker, förstår och vill. Det är inte säkert att forskning svarar på rätt frågor alla gånger, det kan finnas viktigare sätt att ställa frågorna, så dialogen är ett viktigt element även för att påverka forskningen, säger han och fortsätter:
– Det har även betydelse för demokratin. Om man ska fördjupa och förstärka demokratin så krävs kunskap, inblick och förståelse för så kallad evidens och hur den kommer till. Så, det är en värdefull sak både för människor och forskning, det är en rättighetsfråga och det påverkar vårt styrelseskick. Plus att det är väldigt kul.
Hur blev du intresserad av forskningskommunikation?
– Det började en kväll 1983 då chefen för KI:s informationsavdelning och hennes två medarbetare klev in på ett kvällsmöte när jag var läkarstudent. De skulle ha en utställning på Naturhistoriska riksmuseet och frågade om någon var intresserad av att hjälpa till. Jag räckte upp handen och tänkte att det kunde vara kul. Vi utformade utställningen och sedan var vi guider med läkarrockar under tre år. Den hette Sinnenas värld och handlade om våra sinnen. Vi använde besökarna för att utföra olika experiment, vilket gjorde den extremt populär. Vi var tvungna att fånga folk i flykten och inse att ”attention span” låg på typ tolv sekunder, sedan hålla det lagom långt och göra en kontext av det på fem minuter. Då insåg jag att det här går att göra om man bara tänker till, säger Carl Johan Sundberg.
Forum för forskningskommunikation vänder sig till forskningskommunikatörer, forskare, journalister och andra som är aktiva inom, eller intresserade av, forskningskommunikation. Syftet är att bidra till att stärka samhällets förståelse och intresse för forskning och den vetenskapliga processen, att främja dialog och samverkan mellan forskare och det omgivande samhället, och att forskningsresultat ska kommer till användning och nytta i samhället.