Under vårvintern 2022 utvecklades ett infekterat bråk mellan kärlkirurgerna och de interventionella radiologerna på Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå till en öppen revirstrid, som blev omskriven i såväl lokalmedia som i Läkartidningen.

Konflikten handlar i korthet om hur kärlkirurgiska patienter i behov av endovaskulära åtgärder ska tas om hand. Och framför allt av vem, då det har varit otydligt vilken grupp som har det övergripande patientansvaret. Trots insatser under 2023, som att personal från båda avdelningarna åkte på internat i ett försök att få till ett bättre samarbete, kvarstår problemen. Och på senare tid har de spritt sig till röntgensjuksköterskorna.

Den 2 oktober i år begärde skyddsombud från Vårdförbundet och Läkarförbundet arbetsmiljöåtgärder enligt arbetsmiljölagen genom en så kallad 6:6a-anmälan. I anmälan framkommer att arbetsgivaren har en åtgärdsplan men att nya rutiner inte implementerats. Skyddsombuden påtalar också att de har mejlat berörda chefer utan att få respons och att: »I ljuset av detta känner vi ett behov av hjälp att se till arbetsmiljölagen följs med tanke på våra medlemmars hälsa.«

De skriver bland annat:

»För läkargruppen (radiologerna reds anm.) har det sedan 2022 funnits en känsla av att vara övervakad, granskad och en rädsla för repressalier när kärlkirurgerna arbetat i samma lokaler. Under 2024 har känslan eskalerat även för röntgensjuksköterskegruppen. Detta har lett till en utbredd upplevelse av stress och oro där flera har sökt hjälp på Företagshälsovården och det har bidragit till att personer letar andra jobb och har lämnat arbetet för andra uppdrag.«

– Anmälan gjordes dels för att det har gått lång tid utan att det har blivit bättre, dels på grund av en händelse vid ett akut ingrepp som anmäldes som en avvikelse. Den händelsen inträffade för att det inte fanns några skriftliga rutiner över vem som var vad. Då fick de iblandade kritik för något man så länge efterfrågat, säger Bengt Lind, skyddsombud och överläkare på Bild och funktionsmedicin men själv inte personligt inblandad i konflikten.

Enligt hans uppfattning uppstår mycket osäkerheter när röntgensjuksköterskorna på angiosektionen på Bild- och funktionsmedicin då och då får samarbeta med kärlkirurgerna. Osäkerheter och stress uppstår också då det är oklart vilken arbetsgrupp som ska få tillgång till vilken sal och när saker och ting ska ske. Till syvende och sist handlar arbetsmiljöproblem till stor del om bristande kommunikation avdelningarna emellan, enligt Bengt Lind.

– Hade vi haft dokument om vad som gäller på plats skulle vi inte haft onödiga konfliktytor. Men jag fick faktiskt nyss veta att att Arbetsmiljöverket ska göra en digital inspektion här nästa vecka så det är bra.

Vad hoppas du ska hända?

– Vi hoppas att vi får till fungerande rutiner som alla följer så arbetsmiljön kan bli bättre. Ingen ska behöva komma till jobbet och få ont i magen, säger Bengt Lind.

Magnus Hedström. Foto: Malin Grönborg/Region Västerbotten

Magnus Hedström, som är områdeschef för Länssjukvård område 1 i Region Västerbotten där både Bild- och funktionsmedicin och Kirurgcentrum ingår, tycker att det är tråkigt att arbetsmiljön upplevs som den gör.

– Det är jättetråkigt. Min uppfattning är att om det förut var mycket mer en konflikt läkargrupperna emellan, är det nu omvårdnadspersonal som känner otrygghet när de samarbetar med kärlkirurger.

Varför har rutiner inte kommit på plats, trots påtryckningar?

– Vi har veckovisa möten, personal från båda avdelningarna, de båda verksamhetscheferna och jag. I höstas fick verksamhetscheferna i uppdrag att hitta samarbetsrutiner och i går bestämde vi att gå vidare med att utveckla dessa samverkansformer och rutiner, säger Magnus Hedström på torsdagen.

Men varför har det dragit ut på tiden?

– Ibland är man alltför optimistisk med tidsscheman, men jag har träffat cheferna regelbundet sedan förra året och är medveten om situationen. Det här är ju egentligen en långvarig historia som har pågått i mer än ett decennium.

Vad tänker du om att Arbetsmiljöverket kopplas in?

– Jag tycker att det är bra att vi nu får en inspektion av Arbetsmiljöverket med tanke på hur situationen utvecklat sig, säger Magnus Hedström.

Läs även: 
Läget lite bättre efter svårlöst konflikt vid sjukhuset i Umeå
»Konflikten i Umeå är utan konkurrens den värsta«
Svårlöst läkarkonflikt skapar oro på Norrlands universitetssjukhus