Marina Tuutma. Foto: Läkarförbundet

– Vi har haft dialog med både arbetsgivare och politiker. Men tiden går. Det är två år sedan Region Värmland fattade sitt inriktningsbeslut om en läkare på 1 500 som ett delmål, men inget har hänt, säger Marina Tuutma, ordförande för Distriktsläkarföreningen i Värmland.

Våren 2022 tog Socialstyrelsen fram ett nytt nationellt riktvärde som anger hur många invånare det är rimligt att en specialist i primärvården kan vara fast läkarkontakt för. Tanken med riktvärdet var att öka tryggheten och tillgängligheten i vården, få en jämnare kvalitet och en bättre arbetsmiljö. Men det har visat sig svårt för regionerna att nå Socialstyrelsens mål. Enligt en undersökning från Distriktsläkarföreningen i september kommer det, med dagens takt, att ta 88 år innan landets primärvård är fullbemannad för att leva upp till riktvärdet. Vissa regioner bedöms göra så små insatser för att förbättra situationen att de aldrig kommer att uppnå den önskade läkartätheten. Hit hör bland annat Region Östergötland, där huvudskyddsombudet Angelica Staff nyligen slog larm till Arbetsmiljöverket om det pressade läget i primärvården, i förhoppningen att få fram en handlingsplan. Även Region Värmland bedöms vänta förgäves på att uppnå målet om full bemanning, enligt enkäten. Marina Tuutma har övervägt en 6:6a-anmälan om bristande arbetsmiljö, men valde i stället en annan väg.

– Det slog mig att det finns möjlighet att skicka in medborgarförslag, så jag skrev ett förslag som jag diskuterade med styrelsen i DLF Värmland och som jag sedan skickade in.

Hon tror sig ha goda förutsättningar att få igenom förslaget, som går ut på att en handlingsplan ska tas fram för att nå Socialstyrelsens riktvärde.

– Det pågår ett arbete inom Region Värmland för att öka resurserna till primärvården och för att bygga ut den nära vården på riktigt, så jag tror att chanserna är goda.

Enligt kommunallagen bör fullmäktige eller nämnd kunna fatta beslut om ett medborgarförslag inom ett år, men Region Värmlands ambition är att fatta beslut tidigare än så. Och Marina Tuutma har redan fått blodad tand.

– Det kanske kommer ett medborgarförslag även om att åtgärda de slitna vårdcentralslokalerna i regionen, men först vill jag se hur det går med det här förslaget, säger hon.

Läkartidningen har sökt regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S) för en kommentar.

Läs också: 
Pressat i Östergötlands primärvård: »Stor oro – hela enheter far illa«
Undersökning från DLF: 88 år till full bemanning inom primärvården