Millennium är ett omodernt, illa anpassat system som inte bygger på det som läkarvetenskapen i allt väsentligt grundar sig på – vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver de skånska läkarna i brevet som gått till ansvariga politiker, chefer och regiondirektören.

Wilhelm Wallquist. Foto: privat

»Att vara de sista som ger sig in i ett 30 år gammalt system utan utvecklingspotential och som inte i någon vetenskaplig studie visat sig höja vare sig produktivitet eller patientsäkerhet, utan snarare leder åt andra hållet, kan inte vara ett sätt att skapa framtidens sjukvård«, skriver de 20-tal läkare som undertecknat brevet och som alla är medicinskt ansvariga inom regionens operations- och intensivvårdsvdelningar.

Bakgrunden till brevet är erfarenheter från införandet i Västra Götalandsregionen, säger Wilhelm Wallquist, överläkare på Iva i Malmö.

– Där blev det väldigt tydligt att systemet inte fungerade. Då menade regionledningen att man inte fått höra kritiken innan införandet. Vi vill inte att politikerna i Skåne ska kunna säga att de inte har hört kritiken.

Läkarna lyfter en rad problem med Millennium, och uttrycker oro för att systemet kraftigt ska försämra deras möjligheter att utföra sitt arbete på ett patientsäkert sätt.

– Varningsklockorna ringer. Systemet är inte gjort för vare sig operations- eller intensivvård. Det ska tydligen finnas en modul som är tänkt för det, men som vi inte fått se än eftersom tillverkaren säger att den inte är klar. Vi vet till exempel att operationsanmälningar inte kopplas till anestesivård, vilket riskerar att orsaka förväxlingar, och att vi ska fortsätta dokumentera i vårt gamla system, vilket kommer att ge mycket merarbete, säger Wilhelm Wallquist.

Trots att läkarna till viss del bjudits in för att titta på systemet, har man inte fått svar på de frågor man ställt, säger han.

– Vi har en rad frågor som vi inte fått något svar på alls, både av mer övergripande karaktär och mer konkret medicinska, som hur man ska göra för att trappa ner en medicin över ett antal dagar.

Läkarna vill nu att Region Skåne skrotar Millennium helt och upphandlar ett nytt journalsystem liksom ett annat, modernt intensivvårdssystem.

»Upphandlingen av Millennium var dålig och har kostat skattebetalarna miljarder, men kostnaden kommer bli ännu större om vi inte bromsar nu. Det som krävs är att vi låter välgrundade åsikter, forskning och slutsatser efter VGR:s haveri får ta plats i stället för prestige. Låt oss ta våra förluster och sikta mot framtiden«, sammanfattar läkarna.

– Man har lagt ner otroligt mycket pengar på något som några tror ska ge bättre sjukvård, men där det inte finns någon vetenskap eller beprövad vetenskap bakom. Det är allvarligt att man helt gått ifrån sjukvårdens centrala principer, säger Wilhelm Wallquist.

Den tänkta starten för Millennium i Skåne är satt till början av mars 2025, med början i sydöstra Skåne. I början av december gav regionstyrelsen regiondirektören i uppdrag att »vidta erforderliga åtgärder i syfte att säkerställa patientsäkerheten och användarfunktionell driftstart av Skånes digitala vårdsystem, SDV, samt inom ramen för uppdraget även överväga reviderad implementeringsplan«.

– Region Skåne kommer inte att införa ett system som riskerar att skapa osäkerhet för patienterna. Regionstyrelsen har nu tagit ett gemensamt partiöverskridande beslut för att tydligt markera att genomförandeprocessen måste vara vattentät. Det allra viktigaste för oss är att säkerställa att rätt beslut fattas för att garantera patientsäkerheten, sade Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, då i ett uttalande.

Läs mer:
Läkarförbundet Skåne vill se stopp för införandet av Millennium
Utvecklingen i VGR påverkar inte planerna för Millennium i Skåne

Läs även: Här hittar du hela vår Millennium-bevakning