– Det är viktigt att vi nu kan erbjuda den här behandlingen till patienter i Västernorrland. Det förkortar tiden till intervention rejält, jämfört med att skicka patienten till Umeå, säger Vincy Eklöf, sektionsansvarig överläkare för strokeenheten.

Vincy Eklöf. Foto: Anna Aronsson

Trombektomi innebär att stora proppar dras ut ur hjärnans kärl med hjälp av ett metallnät – något som visats kunna förbättra prognosen dramatiskt hos patienter med akut stroke.

Hittills har endast universitetssjukhusen i landet erbjudit behandlingen.

I Västernorrland är det långt till närmaste trombektomicentrum på Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå och därmed har patienter ofta fallit utanför det snäva tidsfönstret för behandling.

För att jämna ut den ojämlika tillgången till behandling har Sundsvalls sjukhus i många år haft planer på att erbjuda ingreppet, vilket Läkartidningen berättat om vid flera tillfällen.

Och nu är alltså sjukhuset i gång med metoden, i samarbete med Nus. Upplägget innebär att en neurointerventionist från Umeå skickas med ambulansflyg till Sundsvall när det finns en patient där som bedöms ha nytta av trombektomi.

Hittills har tre patienter fått behandling på sjukhusets PCI-labb.

– I det här projektet kommer vi att göra tio patienter och sedan utvärdera hur det har gått. Men preliminärt ser det väldigt bra ut. På de här tre patienterna har vi i snitt två timmar kortare tid från ankomst till sjukhus till påbörjad trombektomi, jämfört med att skicka patienter till Umeå för behandling, säger Per-Anders Persson, neurointerventionist på Norrlands universitetssjukhus.

Per-Anders Persson, neurointerventionist på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: Privat

Vincy Eklöf konstaterar att en sådan tidsvinst är av stor betydelse.

– För patienten betyder två timmar kortare tid till återställt blodflöde väldigt mycket. Det handlar om att rädda så mycket hjärnvävnad som möjligt, för att minska handikapp, säger hon.

Målet är att så många patienter som möjligt ska kunna få behandling på plats i Sundsvall, men än så länge är tillgång till neurointerventionist som kan täcka upp i Umeå en begränsande faktor.

– Vi har skickat sju fall till Umeå med vägambulans under hösten de gånger det inte gått att skicka neurointerventionist hit till Sundsvall, säger Vincy Eklöf.

Den långsiktiga planen är att PCI-operatörer på Sundsvalls sjukhus ska kunna genomföra ingreppet självständigt, efter gedigen utbildning. Universitetssjukhuset Örebro har redan ett liknande upplägg, vilket Läkartidningen tidigare berättat om.