Att ständigt behöva komma ihåg olika lösenord har kopplats till ångest, kognitiva problem, inklusive nedsatt produktivitet, och svår trötthet [1, 2]. Samtidigt är det ändå viktigt att välja ett någorlunda komplicerat lösenord för att undvika att hackas, i synnerhet som ett avslöjat lösenord kan medföra att känsliga patientuppgifter komprometteras. Det är alltså av största vikt att välja ett unikt lösenord, men ett lösenord som användaren kan komma ihåg.
Min hypotes i denna studie var att läkare ofta väljer lösenord med en medicinsk koppling, ofta till den egna subspecialiteten.
Metod
Under hösten 2024 införde Region Örebro län ett nytt journalsystem. I samband med journalsystemsbytet förväntades många läkare byta sitt lösenord, eller rentav gå över från lösenord till att logga in medelst SITHS-kort. Jag gjorde därför bedömningen att insamlande av lösenord under de sista veckorna med det gamla journalsystemet inte skulle riskera att ställa till någon större skada senare under året (när denna studie publiceras).
För att på ett enkelt sätt samla in uppgifter konstruerade jag en webbenkät där jag efterfrågade läkares lösenord. Enkäten hängde sig direkt, och trots upprepade kontaktförsök med supporten för webbenkät-tjänsten är jag för evigt utslängd därifrån, då det inte är tillåtet att efterfråga andra personers lösenord enligt företagets policy.
Ett stort antal läkare kontaktades därför i stället via e-post inom Region Örebro län. De flesta kontaktades via e-postlistan för Örebro läkaresällskap, en organisation som är helt fristående från regionen och arbetsgivaren.
Instruktionen till deltagarna var att skicka mig sitt lösenord och förklara om lösenordet hade någon medicinsk koppling. Lösenord som saknade medicinsk koppling var inte intressanta i undersökningen. I de fall där den svarande uppgav en slumpmässig sifferkombination har jag bytt ut denna mot »444« för att markera att den är slumpmässig.
Resultat
Svenska läkares lösenord har ofta en medicinsk koppling, och intresset för lösenord väcks sannolikt redan under läkarutbildningen. Ibland gör en viss term/begrepp från utbildningen ett särskilt intryck, så att man väljer att gå bortom den egna specialiteten, som handkirurgen som valt [Cordarone] som sitt lösenord.
Jobbet som läkare kan ibland vara »halvsegt«, och man kan behöva något att se fram emot. Så motiverade en öronläkare valet av »morot« i sitt lösenord. Eller så är jobbet faktiskt riktigt segt. En allmänläkare berättade att hen alltid har med [Nekros] i sitt lösenord med motiveringen: »Det har jag alltid haft sedan en dag på läkarutbildningen som kanske inte var den mest intressanta dagen.«
Andra svarande påpekade att deras arbete var »hysteriskt« och att det avspeglade sig i deras lösenord [väderkvarnar444]. En annan menade att hen tröttnat på jobbet [pension2025].
En allmänläkare som ville göra livet extremt enkelt berättade att hen valt [Medi-cin123]. För den som vill påminna sig om var man jobbar kan lasarettsnamnet fungera [Karlskoga123]. Man behöver inte gå till det egna sjukhuset för att hitta ett lösenord, ibland funkar hemlandet bra – som för den AT-läkare som bad mig gissa vilket land hen var från [Polskidoktorek444].
Men mest typiska var ändå de många lösenorden kopplade till specialitet, till exempel neurologen som konstaterade att hen jobbar med elektriska signaler [Ampere16Volt] eller plastikkirurgen som gillar sitt jobb [PlasticFantastic#444]. Några av de specialiteter som hade flest svarande hade också några av de mest geniala lösenorden. En allmänläkaren konstaterade att hen under hösten brukar köra med [hostan444], medan det under våren blir mer hudinfektioner, och därför passade då [varen] (pus-ansamling, och anspelning på vår) bättre.
Över lag fanns en högre andel öronläkare än jag väntat mig bland de svarande. En öronläkare rapporterade dessutom in hela fyra olika lösenord, alla med koppling till ÖNH: [Rhino444], [Concha444], [Bulla444] och [Epistaxis444]. Ett hedersomnämnande går också till den öronläkare som använde sig av en palindrom: [2023narktatkran2023] (närk-tät-kran; notera att Örebro ligger i Närk-e). (Det är min personliga åsikt att en sådan talang är värd lönepåslag vid nästa förhandling).
Även infektionsläkare verkar lägga en hel del tid på att få fram det perfekta lösenordet: [DrZhivago] eller [vaccinärgrymt!].
Bara ett enda läkemedel förekom bland lösenorden, men det faktum att samma läkemedel faktiskt inrapporterades två gånger skulle kunna tala för att det är en riktigt bra medicin [Saroten]. En av de två som använde Saroten i lösenordet (rehabiliteringsläkare) förklarade att hen övervägt »Amitriptylin« men att »det är så lätt att stava fel«, och det får förstås ovälkomna konsekvenser när man ska skriva in sitt lösenord. Läkare nr 2 (allmänmedicin) valde dock att använda just [Amitriptylin] och konstaterade att det fungerar utmärkt på kronisk värk. På vårdcentralen ser man inte bara mycket kronisk värk, det finns också livsstilsfaktorer att jobba med, menade en annan allmänläkare som valt [BMI].
För många är forskningen en viktig del av arbetet. Medicinläkaren som åkte på rätt många kongresser valde helt enkelt senaste kongressorten + årtal [Amsterdam2023]. För andra präglas jobbet av alla dessa jourer: »Jag använder lösenordet [komigen_komigen!] för att peppa mig inför jouren!«
En läkare berättade att hen hoppat mellan ett stort antal specialiteter och anpassat sitt lösenord därefter. Under tiden som ortoped använde hen olika lösenord som representerade pertrokantär femurfraktur: [PTFF444], som kirurg med en hel del axelkirurgi: [Cuffsutur444], inom psykiatrin något som får en att tänka på Rorschachtest: [Bläckplump444], inom beroendemedicin: [Abstinens444] eller [Småblå444] (kodord för bensodiazepiner). En sommar med alltför många jourer ledde fram till ytterligare ett byte av lösenord: [Psykbryt4444].
Diskussion
Svenska läkare är mycket kreativa (oftast). Det är beklagligt att SITHS-korten nu kommer på bred front och riskerar att utrota en konstart som gått jämsides med läkarkåren de senaste 15 åren. Mycket talar för att lösenord inte bara stjälper, utan även hjälper oss att hålla igång intellektet. Och ibland kan ett lösenord inte bara låsa upp datorn, utan faktiskt skänka litet frid.
Ta till exempel den infektionsläkare som konstaterade att man ska odla sin trädgård. Kan man ha ett vackrare lösenord än [Äppelblom2024]?