Efter nästan ett år av utbetalningar är nu slutsumman klar för Region Jämtland Härjedalens misstag med läkarnas ersättningar, som Läkartidningen rapporterat om i en rad artiklar. Resultatet: 3 867 669 kronor till sammanlagt 537 läkare. Av detta utgör 2 519 983 kronor ersättning för felaktiga ersättningar och 1 347 686 kronor ränta enligt räntelagen.
– Alla rättningar där arbetsgivaren satt upp processer för att hitta strukturella fel har avslutats. Men det är naturligtvis så att om man som individ anser att man inte fått det man ska ha kan man fortfarande höra av sig till arbetsgivaren, säger Annika Östling, ordförande för Jämtlands läns läkarförening.
Felaktigheterna har blandat gällt ersättning för obekväm arbetstid, om jour och beredskapspass och om ersättning för bundenhet under narkosens primärjour. Sista rättningen som betalades ut gällde ersättning för arbete på fredagskvällar på medicinkliniken under 2020–2021.
I början av december öppnade också möjligheten för alla läkare som drabbats att att begära skadestånd från regionen. Enligt den överenskommelse som regionen och läkarföreningen gjorde i början av året ska läkarna kompenseras med 3 000 kronor för varje år man drabbats mellan 2012 och 2021.
Hon uppmanar nu alla drabbade att använda sin rätt till skadestånd.
– Det räcker att man har jobbat en säsong i Åre någon gång under åren och nu fått en extra utbetalning av ob-ersättning för att man ska få pengar, säger hon och berättar att ansökan kommer att vara öppen fram till sista december 2025.
Ann-Marie Åsander, förhandlingschef på Region Jämtland Härjedalen, säger att det finns en färdig lista med läkare som har rätt till skadestånd.
– Då tar man kontakt med oss på löneservice, det är bara att skicka ett mejl. Vi skickar då ut en blankett som man skriver under och skickar tillbaka, säger hon.
Den som får skadestånd förbinder sig att inte driva ytterligare krav mot arbetsgivaren, säger Ann-Marie Åsander.
– När man får skadestånd för den här olägenheten som uppstått blir det en överenskommelse mellan individen och arbetsgivaren om att saken är utagerad.
Det var under pandemin som Jämtlands läns läkarförening blev varse att något inte stämde med läkarnas ersättningar. En granskning inleddes, och i januari 2022 begärde föreningen förhandling om ett tiotal punkter där man menade att regionen brutit mot olika kollektivavtal och lagar.
Efter två år av förhandlingar erkände regionen merparten av anklagelserna. Den främsta orsaken till felaktigheterna var en okunskap hos arbetsgivaren, sade förhandlingschef Ann-Marie Åsander till Läkartidningen då. Andra bidragande orsaker som pekades ut var nedärvd felhantering, läkarnas komplicerade avtal och ett svårhanterligt lönesystem.
Ann-Marie Åsander säger att regionen både förändrat arbetssätt och dragit lärdomar av det inträffade.
– Absolut, det har vi gjort. En lärdom är vikten av kommunikation och en annan är att följa de riktlinjer vi har. Vikten av att göra rätt i alla sammanhang. Vi har påbörjat ett arbete med tillämpningsanvisningar och uppdaterade rutiner, gällande schemaläggning och arbetstidsförläggningar för läkarna. Det sista är även kopplat till nya regler om dygnsvila.
En annan viktig åtgärd är de utbildningsinsatser som pågått under året, och som ska fortsätta framåt, säger Ann-Marie Åsander.
– Vi måste utbilda och vi måste påminna. Det byts chefer och assistenter och vi får nya läkare som kommer till oss. Det är något vi arbetar på hela tiden.
Annika Östling säger att även om varken lönesystemet Heroma, eller läkaravtalen blivit mer lätthanterliga, har medvetenheten blivit större i dag.
– Lönespecifikationerna är fortfarande lika svåra att förstå, och jag tror fortfarande att det kan finnas oklarheter kring att olika typer av arbetstid ersätts olika, men jag tror att kunskapen har blivit större både hos arbetsgivaren och medlemmarna.
Hon berättar att hon fått mycket frågor om hur man uppdagade felaktigheterna från fackliga kollegor i andra regioner som också använder Heroma.
– Det har varit jättestort intresse. Jag brukar skicka med att det är arbetsgivaren som ska göra kontrollerna, inte vi. Men det är betydligt lättare att driva igenom en granskning om man har någon medlem där man kan konstatera att det har blivit fel, som vi hade.
Läs mer:
Halvvägs i rättningen av felaktiga ersättningar i Jämtland Härjedalen
Regionen om felaktigheterna: »Inte haft koll på administrationen«
Fel i läkarnas ersättningar i ett decennium – nu betalar regionen