Tillsvidareanställning blir norm som anställningsform för Region Uppsalas chefer då alla som anställs från och med den 1 januari 2025 blir tillsvidareanställda. Beslutet är en del av den förvaltningsövergripande satsningen Helhetsgreppet, som initierades av regiondirektören Johan von Knorring under våren 2023. Det nya regelverket klubbades på regionens ledningskontor den 5 november, men har inte mötts av glada tillrop från läkare i regionen – tvärtom.
– Vissa är jätteupprörda och flest klagomål har kommit från medlemmar på Akademiska, berättar Anna-Karin Agvald.
Hon fortsätter:
– Våra medlemmar är i stor utsträckning kliniskt aktiva läkare som under en period av sin karriär väljer att ha ett chefsuppdrag för att man värnar om och vill utveckla vården inom den specialitet man jobbar inom. Många vill ha en fot kvar i verksamheten och ser chefsuppdraget som ett tillfälligt uppdrag och vill kunna återgå till sin kliniska tjänst.
Anna-Karin Agvald befarar att de nya reglerna leder till att läkare inte vill ta ett chefsuppdrag av rädsla för att inte få tillbaka sin kliniska tjänst när man kliver av.
– En chef som är förankrad i verkligheten, på golvet, fattar dessutom bättre beslut.
Anna-Karin Agvald skulle hellre se att chefstjänsten, i de fall båda parterna önskar, kan vara mer flexibelt upplagd och tillämpas genom att ha som ett extra tillsvidareförordnande »ovanpå« sin vanliga tjänst. Enligt det nya beslutet ska i stället pågående chefsförordnanden övergå i tillsvidareanställningar »om arbetsgivare och arbetstagare är överens om att kraven är uppfyllda«. I de fall en medarbetare inom Region Uppsala erbjuds ett chefsuppdrag för första gången ska ett treårigt chefsförordnande tecknas som ett sätt för både arbetsgivare och arbetstagare att prova på rollen.
– Vi och Kommunal förhandlade oss till att det åtminstone skulle vara tre år i stället för ett år. Men att endast erbjuda tillsvidareanställningar för chefer gynnar inte våra medlemmar. Det riskerar i stället att gynna övriga professioner som söker chefstjänster – sjuksköterskor som blir chefer brukar inte gå tillbaka till vårdgolvet igen. På så vis blir det färre läkare som är chefer.
Om cheferna inte håller måttet blir det också problem, framhåller Anna-Karin Agvald.
– Det riskerar att bli en elefantkyrkogård av dåliga chefer.
Kan det inte vara positivt om tillsvidareanställda chefer leder till mer kontinuitet för anställda – och större trygghet för cheferna själva?
– Jo, men man borde kunna lösa chefsrollen genom ett förordnande, för vi tror ändå på möjligheten att kunna växla tillbaka till sin kliniska tjänst. Och vad gäller trygghet så tror jag att läkare önskar trygghet i sin läkartjänst snarare än i chefsuppdraget, säger Anna-Karin Agvald.
Läkartidningen når Sofia Birk, HR-direktör i Region Uppsala, som säger att beslutet grundar sig i regionens syn på chefer: det är som vilket annat yrke som helst.
– Vi ser chefsrollen som ett yrke i sig och att det viktigt att få långsiktiga förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb. Ett chefsförordnande skapar ryckighet och osäkerhet vilket riskerar underminera chefskapet, säger Sofia Birk.
Men Upplands allmänna läkarförening håller inte med, varför beslutet har föregåtts av flera diskussioner och förhandlingar med föreningen, uppger Sofia Birk.
– Det här är en fråga där vi märkt att fackförbunden haft väldigt olika uppfattningar om. Ledarna och Vision har varit öppet positiva till det, Kommunal och Vårdförbundet lite mer neutrala och så har Saco, med Läkarförbundet i spetsen, varit motståndare till beslutet.
Sofia Birk tycker att regionen lyssnat in Läkarförbundets synpunkter genom att göra två kompromisser. Den ena är att de som är nya som chefer får ett treårigt förordnande (i stället för ett år) för att se så båda parter trivs med överenskommelsen. Den andra är chefsförordnanden som löper på tills de går ut, varpå de ska övergå i tillsvidareanställningar (i stället för att övergå till det den 1 januari 2025).
Vad tänker du om att ni kanske får färre läkare som chefer?
– Jag ser inte att en tillsvidareanställning som chef hindrar någon från att kliva av den och göra något annat, men vi kommer att följa konsekvenserna av beslutet årligen och eventuellt modifiera beslutet om det behövs.
Vad tänker du om risken för fler dåliga chefer?
– Jag har ganska svårt för det argumentet för vi har regelverk för när man inte fungerar i en roll. När det gäller chefsförordnanden, som Läkarförbundet vill ha, finns det också en risk att man inte tar tag i bristande chefsprestationer för att de ändå löper ut – och det blir som en falsk trygghet, säger Sofia Birk.