Region Jämtland Härjedalen har betalat 1,5 miljoner kronor för konsulter till ett projekt, utan att genomföra en annonserad upphandling, vilket man ska göra vid så höga belopp, enligt lagen om offentlig upphandling. Regiondirektör Sara Lewerentz säger till Sveriges Radio P4 Jämtland att regionen ändå försökt följa upphandlingsreglerna men var tvungen att göra på det här sättet.
Region Jämtland Härjedalen har en mycket svår ekonomisk situation. Det förväntade underskottet för 2024 är närmare en halv miljard kronor. Därför finns sedan 1 november ett inköpsstopp. Detta stopp har några undantag, däribland utvecklingsprojekt.
Ett sådant projekt kallas »flexibel arbetsplats«, och syftar bland annat till att spara pengar genom att alla administratörer flyttar in i regionens egna lokaler. För detta projekt har regionen använt sig av externa konsulter som fakturerat drygt 200 000 kronor i månaden sedan i våras. Hittills rör det sig om ungefär 1,5 miljoner kronor, något Östersunds-Posten tidigare rapporterat om.
Sara Lewerentz säger till ÖP att betalningarna kommer att fortsätta, också under inköpsstoppet.
– Nu måste vi prova någonting nytt och då måste vi satsa. Det är ingen som lyckats bromsa sig ur en uppförsbacke, säger hon till tidningen.
I ett mejl till P4 Jämtland skriver Region Jämtland Härjedalens upphandlingsjurist Marina Fridberg att meningen var att man skulle göra en annonserad upphandling. Men för att »köpa oss lite tid, direktupphandlades konsulter i stället«. Men kostnaderna har dragit i väg och överskridit direktupphandlingsgränsen på 700 000 kronor.
Nu är målet att regionen ska få till ett annonserat upphandlat konsultavtal till årsskiftet.
Läs även:
Fel i läkarnas ersättningar i ett decennium – nu betalar regionen
Halvvägs i rättningen av felaktiga ersättningar i Jämtland Härjedalen