Alla regioner utom Dalarna och Norrbotten har vårdplatskoordinatorer, vilka jobbar med att hitta vårdplatser till patienterna. Sjukhusläkaren har mejlat dessa en enkät, där 65 av totalt 124 svarat. Svaren kommer från 15 regioner.
74 procent av koordinatorerna svarar att de dagligen behöver utlokalisera eller överbelägga patienter till följd av vårdplatsbrist och resursbrist. På universitetssjukhus är siffran högre: 83 procent.
Enkäten gjordes anonymt. Av Sjukhusläkarens sammanställning framgår inte från hur många eller från vilka de jakande svaren om utlokaliseringar kom.
75 procent av vårdplatskoordinatorerna upplevde också att arbetssituationen blivit mer pressad under den tid de varit anställda. Hälften av de svarande har arbetat sex år eller längre som koordinator. 42 procent tycker också att kriterierna för var en utlokaliserad eller överbelagd patient kan placeras, har förändrats på ett problematiskt sätt ur patientsäkerhetssynpunkt.
»De bestämda kriterierna har blivit en pappersprodukt som ingen bryr sig om«, svarar en koordinator i ett fritextsvar.
– Att så många av vårdplatskoordinatorerna svarar att man har vidgat kriterierna för var en patient kan ligga och ändå bedömas vara på rätt avdelning är oroväckande, säger Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna, och lyfter Socialstyrelsens rapportering om att sannolikheten för vårdskada är 60 procent högre för en patient som vårdas på en utlokaliserad plats.
Läs även:
Fortsatt tillsyn för tio akutsjukhus: »Grundläggande problem kvarstår«
Sverige saknar 2 230 vårdplatser – nu kommer förslagen på åtgärder