Under den uppmärksammade rättsprocessen mot männen som pekades ut för att 1984 både ha mördat och styckat en kvinna, Catrine da Costa, blev det en allmänt spridd uppfattning att båda var skyldiga. I dag är det fler som tvivlar på deras skuld och inför att det sista avsnittet sänds på onsdagskvällen säger advokat Thomas Olsson till P1 Morgon att de båda männen måste få upprättelse.
– Efter de här dokumentärerna så tror jag att det är få som tvivlar på att de här personerna är oskyldiga, men juridiskt finns det en hel del utmaningar och då är framför allt tidsfaktorn av betydelse, säger Thomas Olsson, som företräder mannen som i decennier är känd som »obducenten«. Filip Rydin företräder mannen som kallas »allmänläkaren«.
Fallet var uppe i tingsrätten två gånger. De båda männen, i medierna kallade »allmänläkaren och obducenten«, häktades hösten 1987 och åtalades för mordet. I mars 1988 kom en oenig tingsrätt fram till att bevisningen för att de hade begått mordet var övertygande och att de skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Rättegången fick tas om, bland annat eftersom nämndemännen hade berättat för en journalist om vad som hade sagts under överläggningen. I samband med den nya tingsrättsförhandlingen, som ägde rum knappt tre månader senare, förklarade Socialstyrelsens vetenskapliga råd i rättsmedicin att dödsorsaken inte kunde fastställas. När domen kom friades läkarna från mord. Tingsrätten ansåg dock att det var ställt utom allt rimligt tvivel att läkarna hade styckat kroppen, men brottet var preskriberat och läkarna kunde leva sina liv som fria män – fria, men i mångas ögon skyldiga.
Även kammarrätten såg dem som skyldiga till styckningen av kroppen och återkallade därför männens läkarlegitimationer.
Läkarna har tidigare försökt få resning för kammarrättsdomen, och det är avsikten även denna gång, säger Thomas Olson till P1 Morgon. Samtidigt ser han det som problematiskt att det har gått över 40 år sedan plastsäckarna hittades och nästan lika länge sedan rättegångarna ägde rum.
Det andra alternativet är att se till att läkarna får ekonomisk kompensation. De kan inte få skadestånd via Justitiekanslern, då preskriptionstiden är tio år, men Thomas Olsson säger att de skulle kunna få kompensation av regeringen »ex gratia«.
– Det innebär att regeringen konstaterar att någon har blivit väldigt felbehandlad av myndigheterna, och därför ger dem upprättelse genom att kompensera dem ekonomiskt.
Men för att det ska ske krävs i princip en resning, säger han till P1 Ekot.
– Regeringen vill nog inte överpröva kammarrättens dom, utan de vill ha ett beslut om att någonting har blivit fel.
Thomas Olson säger också att tidsandan har förändrats sedan kroppen hittades och rättegångarna mot läkarna ägde rum, underförstått att den bevisning som ansågs räcka då inte hade varit tillräcklig i dag.
– Till deras nackdel i så fall, för det går aldrig att få till en ny rättegång. De flesta människor som var inblandade är antingen döda eller väldigt gamla.