Bakom studien, som nyligen publicerades i JAMA, ligger en grupp amerikanska forskare från bland annat Boston University School of Medicine. Studien bygger på enkätsvar från nästan 11 000 amerikanska läkare, både färdigutbildade och under träning, verksamma på åtta olika vårdinstitutioner.

Resultatet visar att utbrändhet var vanligare bland läkare med så kallad »sexual and gender minority status«, det vill säga läkare som identifierar sig som bland annat queer, trans, homo- eller bisexuella. Det var också vanligare i gruppen att inte känna yrkesmässig tillfredsställelse, visar studien.

Sven Grützmeier. Foto: Privat

Sven Grützmeier, specialist i invärtes medicin, hematologi och infektionssjukdomar samt grundare av intresseföreningen Regnbågsläkarna, är inte förvånad över resultatet.

– Nej, jag är inte förvånad alls. Jag har under mina många år som ordförande i föreningen sett kollegor som lider av det här, det här är ett problem, säger han.

Han säger att det finns flera faktorer som kan skapa stress hos hbtqi-läkare, oavsett om de är öppna eller inte på sin arbetsplats.

– Det är många som känner att man måste vara bättre än alla andra, jobba hårdare än alla andra, för att man måste ha något att försvara sig med. Och att inte vara öppen skapar en extra stress.

Sven Grützmeier välkomnar studien och hoppas att fler ska engagera sig i frågan. Han föreslår bland annat att Läkarförbundet skulle kunna inkludera frågor om hur hbtqi-läkare har det på jobbet i sina regelbundna enkäter.

– Det finns saker att göra här. Jag tycker att man ska fråga, särskilt med tanke på alla neddragningar som pågår inom vården just nu.

I den amerikanska studien var det också något större andel hos de färdigutbildade hbtqi-läkarna som uttryckte en önskan om att lämna sitt jobb. Sven Grützmeier säger att inte sett motsvarande siffror från Sverige, men att han tror att det är många läkare som stannar trots att de kanske inte mår toppen.

– Jag känner flera som lämnat vården och börjat i industrin, men jag vet inte om de är representativa. Jag tror att det är många som stannar kvar, kämpar på och gör så gott man kan. Som läkare är man uppfostrad i att man ska hjälpa andra. Man får tillbaka mycket av patienterna, även om det är tufft.