»Sömn. Hälsans hörnpelare« av Kerstin Brismar är en bred genomgång av sömnens betydelse för hälsa. Boken ligger i tiden – det går inte många dagar utan att den genomsnittliga mediekonsumenten får tips om hur sömnen ska kunna förbättras eller varningar om de hiskliga följder som för lite eller för mycket sovande kan få.

Boken inleds med en genomgång av sömnens betydelse och fysiologi, följt av kapitel om sömnstörningar  och deras orsaker. Illustrativa patientfall får formulera frågor och problem kring sömn, vilka sedan besvaras såsom på en mottagning. Formatet är effektivt för att förmedla fakta snabbt, och de flesta fall känns inte uppenbart konstruerade. Nivån är bred, och läsaren får följa resonemang om invärtesmedicinsk differentialdiagnostik, forskningsteorier och goda råd. De senare är ganska många. I frånvaro av detaljerad källhänvisning får man lita på författarens expertis, exempelvis om vilken kost som främjar respektive stör sömnen. Det är nog inget större problem i en bok vars mål är att brett tillgängliggöra medicinska aspekter på sömn, men ibland hade det varit intressant att förstå styrkan i evidensen bakom fler av råden. Det ska samtidigt sägas att mycket av bokens första del är medicinskt intressant. Den som inte arbetar med invärtesmedicin får repetera både hormoner, kardiovaskulär sjukdom och diabetes, om än översiktligt. Betydligt mindre utrymme får sömnsjukdomar som narkolepsi.

Bokens andra del är kapitel skrivna av andra sömnforskare. Jag lär mig till exempel av John Axelsson att social stress kan leda till mer sömn – möss som förlorat revirstrider sover mer djupsömn. Torbjörn Åkerstedt diskuterar hur sambanden mellan rapporterad sömntid och olika hälsoutfall inte alltid är så enkla som kvällstidningar vill påskina. Texterna är mycket läsvärda och fördjupar frågor som dykt upp i del ett. Helheten blir lyckad. Små motsägelser är förmodligen ofrånkomliga i en bok av det här slaget; läsaren får exempelvis olika bud om huruvida äldre tål sömnbrist bättre eller sämre än yngre.

Ett återkommande tema är sömnens psykologiska betydelse för många – att oroa sig över sin sömn verkar vanligt. Brismar och medförfattare har gjort en fin insats för att förklara och avdramatisera sömnproblem.