Kliniken, vars patienter i huvudsak är små barn, har så omfattande brister att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, nu har beslutat att omedelbart förbjuda verksamheten. Kritiken handlar bland annat om att verksamheten inte har rätt utrustning för att kunna hantera allvarliga biverkningar av verksamhetens läkemedelsbehandling. Läkemedelsbehandlingen i sig har också visat sig brista. Exempelvis skriver Ivo att barn mellan 1 och 17 år fått diazepam inför omskärelseingreppet, trots att användningen av denna för barn beskrivs som kontroversiell och inte rekommenderas vare sig i riktlinjer eller klinisk praxis. Diazepamanvändning medför en »betydande risk för andningsdepression« och kräver därför att det finns möjlighet att övervaka syresättning och andningsfrekvens och hantera akuta biverkningar genom exempelvis manuell ventilation. Men även här brister alltså kliniken. Vid Ivos inspektion fanns visserligen en revivator, men bara med mask i vuxenstorlek, trots att verksamhetens patienter i huvudsak är små barn. En syrgasslang var kopplad till revivatorn, men någon syrgastub fanns däremot inte. Patienter riskerar att dö eller skadas svårt när allvarliga biverkningar inte kan hanteras, skriver Ivo.

Hygienrutiner för verksamheten saknas också helt. Vid inspektionen var både lokaler och arbetskläder tydligt smutsiga, och i undersökningsrummet hittades brutna förpackningar med sterila instrument. Alla konstaterade brister är, var och en för sig, så allvarliga att de innebär en överhängande risk för vårdskador, tycker Ivo. »Det måste under alla förhållanden anses vara förenat med allvarliga risker att utföra kirurgiska ingrepp med verktyg som inte är sterila eller att sakna förmåga att hantera allvarliga biverkningar«, skriver Ivo och menar att läget är så akut att problemen inte går att åtgärda med ett vanligt föreläggande. Även en tandvårdsmottagning som drivs av samma bolag tvingas stänga med omedelbar verkan.

Det verkar förvisso finnas en vilja att lösa problemen, anser Ivo, men bristerna är så grundläggande att myndigheten tvivlar på att rätt kunskap finns. Verksamhetschefen, den enda läkaren på kliniken, tilldelades nämligen en treårig prövotid 2021. Då hade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, bedömt honom som en fara för patientsäkerheten, efter att tre spädbarn överdoserats med lidokain och prilokain och drabbats av kliniskt svår methemoglobinemi som krävde sjukhusvård. I ett av fallen kunde bestående men inte uteslutas, enligt HSAN.

Läkaren satt tidigare i en kritiserad skolas styrelse och var också skolläkare på skolan, som tvingades stänga på grund av misskötsamhet. Läkartidningen har sökt läkaren och kliniken utan att få svar.