I slutet av november bytte Region Norrbotten journalsystem till Cosmic, som andra region ut av de så kallade Sussa-regionerna. De initiala rapporterna sade att införandet hade gått »helt okej« i de regiondrivna verksamheterna, och något stökigare i den privata primärvården. Något senare kom larm från läkare i regionen om att den manuella överföringen av bland annat läkemedelslistor från det tidigare systemet var allt för tidskrävande.

I dag, snart två månader efter införandet, kvarstår en lång rad problem. Det berättar Jenny Hedgren Rönnlund, ordförande för Norrbottens läkarförening och distriktsläkare på Överkalix hälsocentral.

Jenny Hedgren Rönnlund. Foto: privat

– Systemet funkar absolut inte problemfritt. Det beror inte på okunskap utan på systemet. Det är omöjligt att vi har så korkade läkare, säger hon och fortsätter:

– Det värsta är att arbetsbelastningen ökat kraftigt med migreringarna som läkarna måste göra. Det har man inte tagit höjd för i form av ökad bemanning. Det blir en stor etisk stress för läkarna att behöva prioritera att klicka i ett system i stället för att hjälpa patienter.

Signalerna hon har fått från medlemmarna i föreningen är frustration, uppgivenhet och stort missnöje, säger Jenny Hedgren Rönnlund.

– Det finns en svidande kritik, framför allt mot att regionens chefer inte har förståelse för hur situationen ser ut och för att det är tydligt att systemet inte anpassats i samråd med oss som jobbar på klinikerna.

Läkartidningen har pratat med ett flertal läkare i Region Norrbotten. De radar upp en lång lista av konkreta problem de ser med Cosmic. Exempel är att det är långsamt och kräver många klick, att det ger sämre överblick, att det är ett gammaldags gränssnitt, att systemet skapar stupstockar mellan specialiteter, att supporten brister och kanske framför allt – att det kraftigt ökar administration för läkarna.

Stina Sandlund, psykiatriker inom vuxenpsyk på Sunderbyns sjukhus, säger att känslan, när hon nu lärt känna systemet, är besvikelse.

– Nu har vi lärt oss systemet hyggligt, och då är det tydligt att det är systemets långsamhet och brister som drar ned arbetstempot och produktionen. Det åtgår mycket tid till att vänta på att rätt funktion ska aktiveras och öppnas.

Sammantaget ser hon inte att verksamheten ska kunna återgå till normal arbetstakt som Cosmic fungerar i dag.

– Jag bedömer att vi kommer att ha en bestående nedgång i vårdproduktionen med runt 20 procent om vi inte får någon uppgradering, kanske bättre AI-stöd, som kan underlätta den administrativa bördan.

En annan aspekt av läkarnas manuella hantering av data, som till exempel läkemedelslistor, är patientsäkerheten. Det säger Lisa Lindén, läkare inom palliativvården på Piteå sjukhus.

– Varenda överföring som ska göras är en risk. Man kanske inte har tid att göra hela listan på en gång, utan bara hinner halva. Det är det första och största för mig.

Samma sak gäller de dubbelbokföringar som i dag görs, både i Cosmic och i vissa andra program som används i verksamheten, som Pascal.

– System som ligger utanför kommunicerar inte. Rent tekniskt borde man få det att funka. Att dubbelbokföra medför stor risk för fel, säger Lisa Lindén och berättar att hon även saknar en varning som fanns tidigare, som uppmärksammade på patienter med sänkt njurfunktion.

– Den är borta. Jag märker redan nu att det händer att patienter får läkemedel som man kanske inte skulle satt in.

Camilla Öberg. Foto: Privar

Camilla Öberg, distriktsläkare på Kalix hälsocentral, vänder sig mot att chefer skyller problemen på att medarbetarna ännu inte är vana vid systemet.

– På somliga chefer låter som att det är vi som inte kan, men nu har vi haft det ett antal veckor och känner systemet bättre. Det är inte det som är problemet, utan det är helt enkelt otroligt segt. Dels byråkratiskt och dels långsamt.

Hon tycker att chefer inom regionen behöver ta större ansvar för situationen.

– Vi saknar de högre cheferna på golvet för att verkligen se hur vi har det. Jag saknar en ledning som tar ansvar för att de har infört ett system som tar minst tre gånger så lång tid. I slutändan kommer det vara patienterna som far illa.

Läkarföreningens ordförande Jenny Hedgren Rönnlund tror inte att regionens hälso- och sjukvårdsverksamheter någonsin kommer att kunna återgå till full kapacitet – om inte åtgärder vidtas.

– Enligt oss i facket och våra medlemmar är det omöjligt att vara effektiv i detta journalsystem, såvida man inte ökar bemanningen eller kraftigt optimerar journalsystemet.

Från regionen har det kommit löften om uppdateringar och anpassningar – dock först efter sommaren, säger Jenny Hedgren Rönnlund.

– De säger att det är som en process. Men efter sommaren är en väldigt lång tidshorisont att dras med ett dysfunktionellt system, det känns väldigt jobbigt.

Just nu arbetar man med frågan från fackligt håll, säger hon.

– Vi kommer att arbeta väldigt aktivt med det här framöver.

Läs också: Så här svarar regionen

Här hittar du all Läkartidningens bevakning kring Cosmic