Att fler får vänta i Västerbotten är ingen nyhet, konstaterar tidningen. I en rapport (nedladdningslänk PDF-dokument) som patientnämnden i regionen publicerade i början av november, redogörs för 57 ärenden. Rapporten redogör också för hur den långa väntetiden har påverkat barnen och deras familjer.
– Vi vet vad som står i anmälningarna och ifall vi har sett mönster i dem så gör vi något åt det. Vi sitter inte och väntar på en rapport från patientnämnden, säger Kerstin Eliasson, verksamhetschef på Bup i Västerbotten, till tidningen.
Hon säger att de långa köerna är ett resultat av att primärvården är allt för snabba med att skriva remiss.
– Det är som att man vill hoppa över steget som är innan oss, man tänker att alla barn som mår psykiskt dåligt ska till Bup, så är det inte, säger hon.
Att många barn omedelbart remitteras till Bup kan bero på personalbrist, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten, till DN.
– En del hälsocentraler skickar barnen direkt till barn- och ungdomspsykiatrin istället för att ta hand om dem, men det är för att de inte har personal till exempel. Det kan vara svårt att rekrytera rätt kompetens.
– Vi behöver se till att vi har utbildad personal inom primärvården som kan ta hand om de här barnen.
Utredningar ingår inte i vårdgarantin enligt ett pressmeddelande som Region Västerbotten skickade ut när rapporten med de 57 ärendena kom. Barn och ungdomar som väntar på en ADHD-utredning kan alltså tvingas vänta längre än 30 dagar för att synas i statistiken.
Detta har uppmärksammats av oppositionsrådet Nicklas Sandström (M), som säger till tidningen att regionen borde upphandla sådana utredningar.
– Vårt förslag är att upphandla en eller flera privata aktörer som kan ta hand om ADHD-utredningar, för det är egentligen den typen av patienter som den större delen av kön består av, säger han.