– Redan nu tvingas läkare tjänstgöra på andra orter än de de bor i. Det är orimligt att mot sin vilja behöva pendla mellan till exempel Trelleborg och Bromölla eller Malmö och Kristianstad, säger Karolina Boman, ordförande för Läkarförbundet Skåne.

Att behöva pendla i kanske två timmar enkel väg gör det helt enkelt omöjligt att få ihop livspusslet, säger hon.

– Det är inte förenligt med att ha ett liv utanför arbetet. Man måste ge oss en någorlunda dräglig arbetsmiljö.

Risken att en läkare tvingas byta arbetsplats är extra stor om de jobbar i specialiteter där det finns lokala brister, exempelvis inom lungmedicin och radiologi, säger hon och lägger till att problemet inte hade uppstått om regionen hade varit mer proaktiv.

– Vi hade inte varit i den här situationen om man hade utbildat tillräckligt många läkare och gett dem en dräglig arbetsmiljö. Huvudsaken är ett arbete som medger att man har ett liv vid sidan om.

Karolina Boman betonar att effekten av hyrstoppet varierar ganska mycket i regionen, men att fallet med den påtvingade flytten från Trelleborg till Ystad är långt ifrån unikt.

Att de båda lungläkarna har valt att säga upp sig är »ett väldigt tydligt symtom«, säger hon.

– Är det något vi är rädda för, så är det att det är starten på en kedjereaktion. Jag är rädd att det här inte är det sista vi ser.

Läkartidningen har utan framgång kontaktat Region Skåne för en kommentar, men i ett pressmeddelande om hyrstoppet skriver regionen: »Totalt arbetar omkring 5 300 läkare i Region Skåne, medan antalet inhyrda läkarresurser under december 2024 motsvarade cirka 75 årsarbetare. Målet är att kunna driva verksamheten med egna medarbetare.«

De skriver även att antalet sjuksköterskor ökade med 400 under det gångna året. Samtidigt nämns ingen siffra för hur många läkare man vill anställa för att kompensera bortfallet till följd av hyrläkarstoppet. Det framgår inte heller vad man tänker göra för att få läkare att jobba för just Region Skåne.

Och trots att Region Skåne konstaterar att antalet anställda sjuksköterskor har ökat sedan hyrstoppet för sjuksköterskor infördes, anser inte Karolina Boman att det märks.

– De hänvisar ofta till att de har fått tillbaka medarbetare, men vi på förbundet kan inte påstå att vi har sett någon förbättring när det gäller bemanning.

Läs även:
Region Skåne inför hyrstopp för läkare – Läkarförbundet kritiskt
En och en halv miljard mer till inhyrd personal – minskning sista kvartalet
Tankesmedja: Hyrstopp kommer att förvärra problemen på akuten
Hyrkostnaderna sjunker på flera håll – nu återrekryteras sjuksköterskor